Kan: Zabranili kupaći koji pokrivaju cijelo tijelo

Gradonačelnik David Lisnard potpisao je odluku u kojoj se navodi da je pristup plažama zabranjeno svakome ko nema odjeću za kupanje koja ne poštuje dobre običaje i sekularizam, što je jedan od osnovnih principa Republike
78 pregleda 0 komentar(a)
burkini, Foto: Twitter
burkini, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.08.2016. 09:12h

U francuskom gradu Kanu, luksuznom ljetovalištu na Azurnoj obali, zabranjeno je dolaziti na plažu u burkiniju, kupaćem kostimu koji pokriva cijelo tijelo, saopštili su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik David Lisnard potpisao je odluku u kojoj se navodi da je pristup plažama zabranjeno svakome ko nema odjeću za kupanje koja ne poštuje dobre običaje i sekularizam, što je jedan od osnovnih principa Republike, prenjele su agencije.

"Nošenje kupaćih kostima koji pokazuju vjersku pripadnost, u trenutku kada su Francuska i bogomolje meta terorističkih napada, može dovesti do narušavanja javnog reda i to treba spriječiti", navodi se u odluci.

Gradski zvaničnik Tijeri Mogul rekao je da gradske vlasti ne zabranjuju nošenje vjerski obilježja na plaži, ali da je "odjeća koja simbolizje odanost terorističkim pokretima" nije prihvatljiva.

Bezbjednosne mjere u Francuskoj podignute su na najviši nivo poslije serije terorističkih napada.

Bonus video: