Potraga za rođakom napadača na Šarli ebdo

Francuske vlasti sumnjiče Murada Hamida (20), zeta Čerifa Kuačija za pokušaj ulaska u redove takozvane Islamske države (IS), navodi Rojters pozivajući se na izvore u pravosuđu koji su potvrdili informaciju lista "Žurnal di dimanš"
0 komentar(a)
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2016. 13:43h

Francusko tužilaštvo traži nalog za hapšenje rođaka jednog od ekstremista koji su prošle godine napali sjedište satiričnog časopisa "Šarli ebdo" zbog mogućih veza sa Islamskom državom.

Francuske vlasti sumnjiče Murada Hamida (20), zeta Čerifa Kuačija za pokušaj ulaska u redove takozvane Islamske države (IS), navodi Rojters pozivajući se na izvore u pravosuđu koji su potvrdili informaciju lista "Žurnal di dimanš".

Prema pisanju tog lista, porodica mladića koga prate francuske službe bezbjednosti prijavila je njegov nestanak 25. jula.

On je pritvoren u Bugarskoj pošto je vraćen sa turske granice.

Francuska je pretrpjela niz terorističkih napada koji su pokazali teškoće sa kojima su suočene vlasti u potrazi za potencijalnim ekstremistima.

U napadu na "Šarli ebdo" ubijeno je 17 ljudi, usledili su koordinirani napadi u Parizu u novembru prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi, prošlog mjeseca jedan napadač ubio 85 ljudi u Nici uletjevši kamionom u masu na prometnom šetalištu, a zatim su dvojica napadača ubila sveštenika u malom mjestu u Normandiji.

Policija je Hamida ispitivala u vezi sa napadom na "Šarli ebdo", ali je tada oslobođen sumnji u umješanost.

Bonus video: