Norveška najavila žalbu na presudu o kršenju prava Brejvika

Sud u Oslu zaključio je 20. aprila da je država uskratila Brejviku ljudska prava držeći ga u izolaciji, što je on opisao kao "potpuno zaključan svijet", a odluka suda je šokirala porodice Brejvikovih žrtava
0 komentar(a)
Anders Bering Brejvik, Foto: Reuters
Anders Bering Brejvik, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2016. 11:59h

Norveška će, na ročištu zakazanom za kraj novembra, uložiti žalbu na odluku suda u Oslu prema kojoj je država prekršila ljudska prava svog najvećeg masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika, saopštio je danas sud, a prenosi Rojters.

Brejvik, samoradikalizovani desničarski ekstremista, jula 2011. godine je, u samo jednom danu, ubio 77 ljudi, od kojih osam u bombaškom napadu u Oslu i 69 u pucnjavi tokom skupa podmlatka Laburističke stranke na obližnjem ostrvu, podsjeća britanska agencija.

Za ročište su predviđena četiri dana počev od 29. novembra, kako je najavljeno na sajtu Žalbenog suda u Borgatingu.

Brejvikov advokat Ejstejn Storvik rekao je Rojtersu da će zatražiti odlaganje ročišta jer, kako navodi, ima još jednu parnicu zakazanu u isto vreme.

Advokat je dodao da Brejvik ne namjerava da se pojavi na tom ročištu.

Sud u Oslu zaključio je 20. aprila da je država uskratila Brejviku ljudska prava držeći ga u izolaciji, što je on opisao kao "potpuno zaključan svijet", a odluka suda je šokirala porodice Brejvikovih žrtava.

Mnogi Norvežani su zabezeknuti Brejvikovim pritužbama na hladnu kafu i obroke i mikrotalasne pećnice za koje kaže da su "gori od mučenja vodom".

Bonus video: