Identifikovana i druga osoba napada u crkvi u Francuskoj: Ima 19 godina i registrovan kao "radikalizovana" osoba

Petižan nije bio pod optužnicom, i njegovi otisci prstiju ili DNK ne nalaze se u policijskim arhivama, ali su ga nedavno zapazile službe za borbu protiv terorizma
3 komentar(a)
Žak Hamel, Foto: Reuters
Žak Hamel, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2016. 09:21h

Drugi čovjek umiješan u ubistvo sveštenika u crkvi u Francuskoj zvanično je identifikovan kao devetnaestogodišnji Abdel Malik Petižan, koji je prije toga bio registrovan kao "radikalizovana" osoba, saznaje se danas u tužilaštvu i od izvora bliskih istrazi.

Tri osobe iz njegovog porodičnog okruženja privedene su, rekao je izvor blizak istrazi.

Od njih bi trebalo da se dođe do elemenata o profilu ubice, rekao je taj izvor i dodao da u ovoj fazi ništa ne ukazuje da su te osobe imale bilo kakve veze sa napadom u crkvi kod Ruana kada je ubijen sveštenik.

Petižan nije bio pod optužnicom, i njegovi otisci prstiju ili DNK ne nalaze se u policijskim arhivama, ali su ga nedavno zapazile službe za borbu protiv terorizma.

On je od 29. juna okarekterisan kao "radikalizovan" zato što je pokušao da otputuje u Siriju preko Turske, naveo je jedan izvor blizak istrazi.

On takođe jako liči na osumnjičenog za kojim se intenzivno tragalo od 22. jula, znači nekoliko dana prije napada u crkvi kod Ruana, 26. jula.

Francuska Jedinica za koordinaciju borbe protiv terorizma (Uclat) dobila je upozorenje od jedne strane službe da je jedan čovjek, nepoznatog identiteta, spreman da učestvuje u napadu na teritoriji Francuske. Uz to obavještenje priložena je i fotografija, koja jako liči na Abdela Malika Petižana.

Istražitelji antiterorističke službe su tokom pretresa stana čovjeka obilježenog kao radikalizovanog našli video snimak u telefonu. Na snimku je čovjek koji je jako ličio na dobijenu fotografiju, izražavao privrženost Islamskoj državi.

Policija je ubila Petižana i drugog napadača u crkvi, koji je brzo identifikovan kao Adel Kermiš, Francuz star 19 godina.

Bonus video: