Kačinjski: Polegzit ne prijeti jer bi 90 odsto Poljaka bilo protiv izlaska iz EU

Lider poljskih vladajućih konzervativaca kazao je da ne želi da govori o onome što dijeli EU i Poljsku već o onome što spaja a to su vrijednosti kao demokratija, ljudsko dostojanstvo i sloboda vjeroispovjesti, uz tržišnu ekonomiju na slobodnom tržištu
0 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2016. 07:54h

Lider vladajuće poljske evroskeptične konzervativne stranke Pravo i pravda, Jaroslav Kačinjski izjavio je njemačkim medijima da "Polegzit" ne prijeti, i da referendum Poljskoj poput onog u Velikoj Britaniji ne bi imao smisla, jer bi 90 odsto Poljaka bilo protiv istupanja iz Unije.

"Kada je Velika Britanija u pitanju, čeznem da Britanci vide da se Unija mijenja i da promjene mišljenje, da ostanu u EU ili da se u nju vrate. Ne gubim nadu u to", kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje njemački list Bild.

Kačinjski koji je formalno samo poslanik ali od izbora prošle jeseni realno ima glavnu riječ u svim odlukama i premijerke Beate Šidlo i predsjednika Andžeja Dude upozorio je da "Bregzit" nije nikao niotkuda a da oni koji se zalažu za više Evrope kao rešenje moraju da shvate da federalna Evropa znači i to da recimo Njemci preuzmu otplatu grčkih dugova.

"Manje ili više Evrope to je pogrešna alternativa. To što nam je potrebno jeste manje centralnog. Ugovori EU jasno govore o nacionalnim državama kojima ostaje što je moguće više nadležnosti. Ali aktivizam Evropske komisije potvrđuje da postoji nekakva alergija na načelo nacionalnih država i nacionalnih nadležnosti", rekao je Kačinjski.

Evropsku komisiju koja je juče prešla u drugu fazu spora sa Poljskom oko ugrožene demokratije i pravne države zbog blokiranog Ustavnog suda, Kačinjski je za Bild optužio da je izmislila tu proceduru procjene valjanosti pravne države bez osnova u osnovnim ugovorima EU da iskaže kreativnost na radost birokrata u EU.

"To nije ništa drugo nego radosna kreativnost za zadovoljstvo EK i njenih činovnika. Čak i pravni savjetnici Evropskog savjeta kažu da toga u ugovorima EU nema. Ipak vodimo pregovore sa Komisijom. Naš partner je evrokomesar Frans Timermans iz Holandije u kojoj čak ni nema Ustavnog suda. Apsurd. Zato je naš stav jasan: Poljska je suverena zemlja", kazao je Kačinjski.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca kazao je da ne želi da govori o onome što dijeli EU i Poljsku već o onome što spaja a to su vrijednosti kao demokratija, ljudsko dostojanstvo i sloboda vjeroispovjesti, uz tržišnu ekonomiju na slobodnom tržištu.

"Ne želim da govorim o linijama razdora. Mi Poljaci jesmo i ostaćemo ubjeđni Evropljani. Evropa je za nas zajednica raznolikosti naroda. A ne istovjetna masa. Raznolikost naših kultura je najveća dragocjenost Evrope. Moramo tu riznicu da očuvamo. A svako miješanje politike koje smanjuje tu raznolikost osiromašuje Evropu", rekao je Kačinjski.

Formalni poslanik ali neformalno i realno svojevrsni "natpredsjednik i natpremijer" Poljske odbio je u razgovoru za Bild da bi Poljska mogla da se odrekne svoje nacionalne valute zlota.

"Danas se evro Poljskoj ne isplati. Upravo zato što imamo nacionalnu monetu uspeli smo tako dobro da prodjemo kroz finansijsku i ekonomsku krizu. I tako će i ostati",rekao je Kačinjski.

Bonus video: