Vals: Postoji namjera da se izazove vjerski rat u Francuskoj

Vođa francuskih muslimana Dalil Bubaker, koji je govorio u ime francuskih muslimana, izrazio je svoje "duboko žaljenje" zbog napada, kojeg je opisao kao "svetogrđe koje se protivi protiv svega što propovijeda naša vjera", prenio je AFP
2 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2016. 16:07h

Francuski politički lideri strahuju od vjerskog rata, nakon što se juče na meti terorističkog napada našla jedna katolička crkva u Normandiji, stara više vekova, čijeg sveštenika su pripadnici Islamske države brutalno ubili.

Premijer Manuel Vals rekao je da iza ubistva sveštenika stoji namjera da se "izazove vjerski rat u Francuskoj", navodi "Indipendent".

"Cilj napadača na sveštenika u katoličkoj crkvi, bio je da se građani Francuske nahuškaju jedni na druge, da napadaju religiju jedni drugih i da se tako izazove vjerski rat", rekao je Vals, prenosi "Ajriš tajms".

U Francuskoj se u posljednjih 18 mjeseci dogodilo više terorističkih napada, ali neki posmatrači kažu da je jučerašnji zločin prvi pokušaj da se udari u srce ruralnog dijela francuskog društva, piše "Independent".

Naime, kako se podsjeća, sveštenik je ubijen u crkvi u mjestu Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini Ruana, grada u kojem je francuska nacionalna heroina Jovanka Orleanka spaljena 1431. godine.

Danas se predsjednik Fransoa Oland sastao sa vođama najvećih vjerskih zajednica u Francuskoj kako bi se umirile tenzije i spriječilo dalje nasilje nakon jučerašnjeg napada. Takođe je pozvao Francuze da ostanu ujedinjeni i ne okreću se jedni protiv drugih.

Vođa francuskih muslimana Dalil Bubaker, koji je govorio u ime francuskih muslimana, izrazio je svoje "duboko žaljenje" zbog napada, kojeg je opisao kao "svetogrđe koje se protivi protiv svega što propovijeda naša vjera", prenio je AFP.

Pariski nadbiskup kardinal Andre Vent-Troa je pozvao katolike da "prevaziđu mržnju u svojim srcima" i da ne "ulaze u igru" Islamske države, koja želi da "okrene jedne protiv drugih djecu iz iste porodice".

Taj napad, za koji je odgovornost preuzela samozvana Islamska država, dogodio se samo dvije nedjelje nakon što je Tunižanin Mohamed Lahuaiej Bulel na šetalištu u Nici tokom proslave Dana pada Bastilje kamionom pokosio i ubio 84 osobe.

Predsjednik Oland je nakon ubistva sveštenika uputio papi Franju izraze žaljenja francuskog naroda, dok je papa rekao da dijeli "bol Francuske i osudio varvarsko ubistvo na najradikalniji način".

Bonus video: