Mohamed D prije napada u Ansbahu poručio: Nastavite napade

SITE navodi, pozivajući se na novinsku agenciju Islamske države Amak, da je Sirijac rekao da napad u Ansbahu predstavlja odgovor na "zločine, koje je koalicija počinila u saradnji sa Njemačkom bombardujući i ubijajući muškarce, ženu i djecu", prenio je RojterS
1 komentar(a)
Ansbah, napad, Foto: Reuters
Ansbah, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2016. 10:45h

Sirijac Mohamed D, koji je izvršio samoubilački bombaški napad u njemačkom gradu Ansbahu, u kojem je povrijeđeno 15 osoba, rekao je u video snimku da je želio da postane mučenik i pozvao na nastavak napada, saopštila je američka grupa za nadzor SITE.

SITE navodi, pozivajući se na novinsku agenciju Islamske države Amak, da je Sirijac rekao da napad u Ansbahu predstavlja odgovor na "zločine, koje je koalicija počinila u saradnji sa Njemačkom bombardujući i ubijajući muškarce, ženu i djecu", prenio je Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman izjavio je u ponedjeljak da je na telefonu Sirijca pronađen video snimak, u kojem on izražava lojalnost vođi Islamske države Abu Bakr al-Bagdadiju, prenio je Rojters.

On je naveo da je prevod video snimka, u kojem Sirijac govori arapski, pokazao da je on najavio "napad iz osvete" protiv Njemačke, "zato što je ona stala na put islamu".

U domu 27-godišnjeg Mohameda D. su takođe otkriveni video snimci u kojima je prikazano nasilje, kao i materijal za pravljenje bombi.

Video snimci pronađeni na hard disku napadačevog računara su imali "salafistički sadržaj", rekao je Herman i dodao da je policija takođe pronašla benzin, hemikalije i drugi materijal koji se može iskoristiti za pravljenje bombi.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u blizini muzičkog festivala u Ansbahu.

Njemački parlament je u decembru prošle godine odobrio plan za pridruživanje vojnoj kampanji protiv Islamske države u Siriji u misiji, koja uključuje slanje izviđačkih aviona, fregata, dopunu goriva za avione i slanje vojnog osoblja.

Njemačka se, međutim, nije pridružila zemljama poput Velike Britaije, Francuske, SAD i Rusije u sprovođenju vazdušnih udara.

Bonus video: