Francuska: Napadači tvrdili da pripadaju Islamskoj državi

Prema policijskim izvorima, napadači su svešteniku prerezali vrat, a jedna povrijeđena osoba je u kritičnom stanju i bori se za život, prenosi AFP
0 komentar(a)
Talačka kriza, Francuska, Foto: Reuters
Talačka kriza, Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2016. 12:32h

Policija je okončala talačku krizu u crkvi u provinciji Normandija na sjeveru Francuske, usmrtivši dvojicu napadača koji su prethodno ubili sveštenika i povrijedili više ljudi, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema policijskim izvorima, napadači su svešteniku prerezali vrat, a jedna povrijeđena osoba je u kritičnom stanju i bori se za život, prenosi AFP.

AFP prenosi da je francuski predsjednik Fransoa Oland kazao da su "napadači tvrdili da pripadaju Islamskoj državi". Prema nekim navodima, napadači su uzvikivali "Islamska država", ali policija nije potvrdila.

Dva muškarca naoružana noževima uzeli kao taoce četvoro do šestoro ljudi među kojima su pored sveštenika bile i dvije opatice i nekoliko vjernika.

Incident se dogodio u mjestu Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini grada Ruana.

Na lice mjesta su, poslije prijave jedne vjernice, ubrzo stigle specijalne snage francuske policije i antiteroristička jedinica koje su ubile napadače, prenose francuski mediji.

Identitet napadača i motivi napada nisu još poznati, rekao je neimenovavni policijski zvaničnik.

"Na lice mjesta uputili su se Fransoa Oland i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev", rekao je portparol ministarstva Pjer-Anri Brande.

Istragu slučaja, prema njegovim riječima, preuzeće specijalno tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

Papa užasnut napadom

Papa Franja je najoštrije osudio napad u crkvi, saopštio je danas Vatikan. Jedan sveštenik je ubijen i jedna osoba je teško povrijeđena kada su dva muškatca tokom mise upala u crkvu i uzela taoce. U saopštenju Vatikana se navodi da je u pitanju "varvarsko ubistvo", kao i da je rimokatolički poglavar osudio današnji napad i "sve oblike mržnje" i da se se moli za žrtve.

Bonus video: