Mej: Ako savršeno bude neprijatelj dobrog, rizikujemo da izađemo iz EU bez dogovora

"Znam da ovo nije savršeni dogovor svih. To je kompromis", rekla je Mej
511 pregleda 2 komentar(a)
Mej, Foto: Reuters
Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2018. 21:44h

Britanska premijerka Tereze Mej izjavila je danas u obraćanju poslanicima u Londonu da će odloženo glasanje u parlamentu o sporazumu o Bregzitu biti treće nedjelje januara.

Parlament Velike Britanije je prošle nedjelje trebalo da glasa o dogovoru o Bregzitu koji je Mej postigla s liderima EU, ali je ona odložila glasanje pošto je bilo jasno da će većina poslanika biti protiv njega.

Mej pokušava da dobije izvjesne ustupke od EU kako bi dobila podršku poslanika, ali je iz EU poručeno da neće biti novih pregovora.

Premijerka je danas rekla da će rasprava o sporazumu biti nastavljena 7. janaura kada se poslanici vrate s božićne pauze, a da bi glasanje moglo biti nedjelju dana kasnije, prenio je Asošiejtid pres.

"Znam da ovo nije savršeni dogovor svih. To je kompromis. Ali ako dozvolimo da savršeno bude neprijatelj dobrog onda rizikujemo da izađemo iz EU bez dogovora", rekla je Mej.

Opozicioni poslanici kao i dio većinskih konzervativaca se oštro protivi sporazumu, kao i načinu na koji Mej vodi proces izlaska iz EU.

"Premijerka nas cinično vodi u cajtnot pokušavajući da navede parlament u izbor između dva neprihvatljiva ishoda: njenog dogovora i nemanja dogovora", rekao je lider Laburističke partije Džeremi Korbin.

Korbin

Sve više britanskih političara vjeruje da bi novi referendum o Bregzitu mogao biti izlaz iz situacije u kojoj Mej teško da može da progura dogovor kroz parlament.

U slučaju da dogovor ne prođe poslanike, Velika Britanija bi možda morala da izađe iz EU bez ikakvog dogovora, što je, po mnogima, katastrofalan scenario.

Mej je rekla poslanicima da bi organizovanje novog referenduma bila poruka milionima koji su vjerovali u demokratiju da britanska demokratija ne donosi rezultate.

Ona je dodala da bi takvo glasanje dalje podijelilo zemlju baš kada ona treba da se ujedini.

Najspornija tačka dogovora je takozvana "bekstop" zaštitna odredba koja treba da obezbijedi da granica između Irske i Sjeverne Irske ostane otvorena.

Zvaničnici EU su na prošlonedjeljnom samitu rekli da se o dogovoru o izlazu ne može opet pregovarati, mada su insistirali da "bekstop" odredba predstavlja privremeno rješenje i posljednju mjeru.

Mej je rekla da je imala "snažnu" raspravu s liderima EU u Briselu, ali da dvije strane i dalje razgovaraju o "daljim političkim i pravnim uvjeravanjima".

Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas, međutim, danas je rekao da trenutno nisu predviđeni novi sastanci između predstavnika Velike Britanije i Evropske unije.

Britanska vlada bi trebalo na sjednici kabineta sutra da razmatra plan za izlazak iz EU bez dogovora.

Bonus video: