Poljski milioner uhapšen zbog trgovine oružjem u J.Sudanu

Osumnjičeni koji je živeo na ostvu Ibica, predstavljao se kao ekonomski savjetnik premijera Gvineje Bisao i koristio je lažni diplomatski pasoš, rekao je portparol policije za AFP
0 komentar(a)
Trgovina oružjem, Šverc oružja, Foto: Shutterstock
Trgovina oružjem, Šverc oružja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2016. 16:23h

Španska policija saopštila je danas da je uhapsila devet osoba, među kojima i jednog poljskog milionera osumnjičenog za organizovanje mreže koja je trgovala i krijumčarila oružje u Južnom Sudanu.

Ova kriminalna organizacija prodala je više od 200.000 pušaka tipa AK-47, kao i raketne bacače i tenkove tokom građanskog rata u Južnom Sudanu, rekli su istražitelji.

U zajedničkoj operaciji u kojoj je učstvovao i Evropol u Španiji, Švajcarskoj i Nemačkoj, a nakon četvorogodišnje istrage uhapšeno je ukupno devet osoba, navela je policija.

Osumnjičeni koji je živeo na ostvu Ibica, predstavljao se kao ekonomski savjetnik premijera Gvineje Bisao i koristio je lažni diplomatski pasoš, rekao je portparol policije za AFP.

Njegova baza na Ibici bila je luskuzna vila sa pogledom na more na čijoj kapiji je pisalo da je riječ o konzularnoj teritoriji što podrazumijeva diplomatski imunitet, navodi policija.

Osumnjičeni je rukovodio mrežom firmi po Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji čija sjedišta su bila u poreskim rajevima.

Kriminalna grupa je koristila te firme za kupovinu oružja, naročito u Istočnoj Evropi, a poljska kompanija u vlasništvu osumnjičenog bila je posrednik za prodaju.

Poljski milioner je osumnjičen za pranje novca, utaju poreza i iznudu miliona dolara od španskih firmi.

Bonus video: