Hurijet: Zašto je puč pokušan baš 15. jula

Nekoliko je scenarija koji nisu naročito uverljivi. Ali jedan - koji se odnosi na Savjet vrhovne komande vojske o penzionisanju i unaprjeđenju koji je zakazan za kraj jula - možda ima smisla.
72 pregleda 6 komentar(a)
Turska policija, Foto: Reuters
Turska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2016. 09:07h

Pouzdani izvori rekli su za Hurijet dejli njuz da su se sljedbenici Gulena u oružanim snagama, shvativši da se sprema čistka protiv "paralelne države", na ovaj potez odlučili kao na "posljednju priliku" da državni aparat stave pod svoju kontrolu - tako na pitanje zašto je puč u Turskoj pokušan baš 15. jula odgovara urednik u Hurijetu Murat Jetkin.

Jetkin je tokom svoje karijere radio za Bi-Bi-Si, Dojče vele i AFP.

On u svojoj kolumni navodi da su turski predsejdnik Erdogan, premijer Jildirim i drugi političari "prilično brzo" rekli da je Fetulah Gulen bio mozak propalog puča. Pouzdani izvori kažu, navodi Jetkin, da se "ne treba kladiti na mogućnost da on nije umiješan", iako neposredna veza do sada nije pronađena i iako je Gulen odbacio optužbe.

Istraga se, prema njegovim riječima, bavi i mogućnošću da su uz sljedbenike Gulena, učešće u udaru uzele i druge grupe. Sumnja se da su neki oficiri pridobijeni korišćenjem njihovog neslaganja sa Erdoganom. Puč narušava sliku vojske kao institucije kojoj se u Turskoj najviše vjeruje, navodi Jetkin. Za vojsku, vladu i narod traumatične su činjenice da je komandanta vojske Hulusija Akara za taoca uzeo lični privatni sekretar, inače pukovnik, a da su komandanta vazduhoplovstva Abidina Unala kidnapovali tjelohranitelji.

Jetkin smatra da pokušaj državnog udara neće pogoditi spoljnu politiku Turske "dok god se ispunjavaju NATO obaveze", ali da nasilje jeste ugrozilo bezbjednosnu situaciju u državi.

"Ima izvještaja da su zavjerenici ubili neke važne turske stručnjake za borbu protiv terorizma, u napadu na specijalne snage policije u Golbašiju kod Ankare, kao i na drugim mjestima... Takođe je napadnuto sjedište Nacionalne obavještajne službe (MIT), mada još nije bilo izvještaja o žrtvama..."

Veoma je izgledno da je bilo obavještajnih propusta, kaže urednik Hurijeta, dodajući da je zamjenik šefa turske diplomatije Numan Kurtulmuš izjavio da "oni ništa nisu čuli" o pripremanju "takve organizacije".

"To će policiju koja potpada pod Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i onu koja odgovara MIT-u i kontraobavještajnu službu vojske suočiti sa teškim pitanjima licem u lice", ocjenjuje Jetkin.

Kada je riječ o pričama da je Erdogan inscenirao državni udar, on ih odbacuje navodeći, pored ostalog, da predsjednik "sigurno ne bi želio da vidi kako se njegov autoritet odriče, posebno u vojsci čiji je, na svoj ponos, vrhovni komandant". Jetkin zaključuje da će neuspjeli puč najvjerovatnije promijeniti političku ravnotežu u Turskoj, podsjećajući da su se sve političke partije, zajednički osuđujući puč, prvi put ujedinile posle dužeg vremena.

Bonus video: