NIJE NAVEDENO ZA KAKVIM DOKAZIMA SE TRAGALO

Anadolija: Pretresena baza Indžirlik, uhapšeno sedam vojnika

Prema navodima Anadolije, sedam tužilaca zaduženih za vođenje istrage o propalom vojnom udaru, ušli su danas u bazu Indžirlik, uz pratnju policije
0 komentar(a)
Turska policija, Foto: Reuters
Turska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2016. 18:40h

Turska policija uhapsila je danas sedam vojnika poslije pretresa ključne vazduhoplovne baze Indžirlik na jugu zemlje koju koriste SAD za vazdušne napade na takozvanu Islamsku državu, javila je turska agencija Anadolija.

Turski tužioci, u pratnji policije, ušli su ranije tokom dana u bazu Indžirlik.

Anadolija nije navela za kojim dokazima su tragali policija i tužioci, prenio je AFP.

General Bekir Erčan Van, komandant te baze već je ranije uhapšen zbog navodne uloge u puču.

Prema izvještajima medija letjelice za punjenje goriva su polijetale iz baze i omogućavale borbenim avionima F-16 pučista da ostanu u vazduhu.

Ukinut odmor vladinim službenicima, otpušteno skoro 9.000 policajaca

Turski premijer Binali Jildrim ukinuo je danas do daljeg godišnji odmor vladinim službenicima.

Vladina uredba koja je objavljena u Službenom glasniku pogodiće više od tri miliona državnih službenika širom zemlje, prenosi Rojters.

U Turskoj je u toku opsežna "čistka" u državnim službama, policiji, sudstvu i oružanim snagama poslije neuspjelog puča koji su u petak pokušale frakcije vojske.

Državi službenici koji su već na odmoru treba da se vrate na posao što je prije moguće, navodi se u uredbi.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova otpustilo je gotovo 9.000 zaposlenih širom zemlje, u sklopu istrage neuspjelog pokušaja vojnog puča, objavila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Objavljeno je da je Ministarstvo otpustilo ukupno 8.777 zaposlenih, uključujući 30 policijskih generala, 52 inspektora i 16 pravnih savjetnika, prenijela je agencija AP.

Drugi turski mediji navode da su sa dužnosti takođe uklonjeni vojni policajci i pripadnici obalske straže.

Vlada u Ankari za pokušaj puča, tokom kojeg je poginulo najmanje 232 ljudi, a povrijeđeno njih 1.400, okrivljuje pristalice imama Fetulaha Gulena, koji je postao najveći protivnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, a nalazi se u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD.

Preporučujemo za Vas