U Turskoj ubijeno 265 ljudi, uhapšeno 2.839 pripadnika vojske

Vojni udar je osujećen vazdušnim udarima lojalnog vazduhoplovstva i sukobima policije, lojalnog dijele vojske i civila sa pobunjenicima širom zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2016. 13:04h

U pokušaju vojnog udara u Turskoj ubijeno je 265 ljudi, a vlasti su do sada uhapsile više od 2.800 pobunjenika, objavio je premijer Binali Jildirim.

"Udar je definitivno propao, Ima još nekoliko malih izolovanih slučajeva otpora", rekao je šef nacionalne obavještajne službe Hakan Fidan.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan oglasio se sa bezbjedne lokacije u Marmarisu, ljetovalištu na jugozapadu Turske, i pozvao lojalne snage da se suprotstave pobunjenicima. Zatražio je i pomoć naroda i pozvao ih da izađu na ulice.

Vojni udar je osujećen vazdušnim udarima lojalnog vazduhoplovstva i sukobima policije, lojalnog dijele vojske i civila sa pobunjenicima širom zemlje.

Vlada je objavila da je među ubijenima 104 pobunjenika ili njihovih simpatizera. Ostali mrtvi su pripadnici lojalne policije, vojske i civili.

Ranjeno je 1.140 ljudi.

Erdogan: Platiće za izdaju

"Grupa ljudi u vojsci van komandnog lanca pokušala je zbaciti demokratski izabranu vladu", objavila je kancelarija turskog predsjednika Erdogana.

On se tekom noći vratio u Istanbul i u TV obraćanju rekao da će pobiunjenici "platiti visoku cijenu za izdaju". Najavio je da će vojsku očistiti od pobunjenih elemenata.

"Turskom neće vladati vojska", rekao je Erdogan pristalicama.

Vlasti su do sada uhapsile 2.839 pripadnika vojske, a očekuje se da će taj broj rasti.

Nije poznato ko stoji iza vojnog udara. Erdogan je optužio svog nekadašnjeg saveznika, a sada ljutog protivnika klerika Fetulaha Gulena, ali je on iz Amerike, gdje živi, demantovao optužbe i osudio pokušaj udara.

Puč su osudile sve velike turske političke stranke, uključujući i opozicione

Galerija

Bonus video: