Gradonačelnik Nice pisao Olandu dan prije napada

On je zatražio pojačanu zaštitu policijskih agenata, za koje kaže da bi trebalo da uživaju anonimnost u procedurama u kojima su lično izloženi opasnosti
2 komentar(a)
Nica, Foto: Reuters
Nica, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2016. 11:31h

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi uputio je pismo francuskom predsjedniku Fransoa Olandu dan uoči napada kamionom u tom gradu i energično zatražio "veliki hitan plan za zaštitu policajaca i njihovo opskrbljivanje sredstvima za djelovanje", piše danas pariski "Figaro".

Estrozi je u pismu pozvao Olanda da hitno poboljša uslove rada policajaca i riješi pitanje manjka opreme, "kako bi svaki policajac, na primer, mogao da ima svoj pancir".

"Moramo otkloniti dogmatske i ideološke kočnice koje ometaju korišćenje novih tehnoloških sredstava", naveo je u pismu gradonačelnik južnog francuskog grada.

Estrozi ističe da je lokalna policija snaga unutrašnje bezbjednosti i postavlja pitanje zašto joj se ne pruže ista sredstva za djelovanje kakvim raspolaže nacionalna policija, s obzirom na to da su im agenti suočeni sa istim pretnjama, prije svega terorističkim.

On je zatražio pojačanu zaštitu policijskih agenata, za koje kaže da bi trebalo da uživaju anonimnost u procedurama u kojima su lično izloženi opasnosti.

Estrozi u pismu ocjenjuje i da je neophodno omogućiti lokalnoj policiji da sprovodi kontrole identiteta.

"U trenutku kada smo suočeni sa povećanim rizicima i kada su naši lokalni policajci mobilisani u toj borbi, oni ne mogu da zatraže lični dokument, dok to može prodavac u prodavnici", navodi Estrozi.

Takođe se pita zašto lokalni policajci i dalje ne mogu da direktno pristupaju podacima o automobilskim registracijama i dozvolama, dok prodavci automobila to mogu.

Bonus video: