Komora predlaže: Svi ruski političari, zvaničnici, NVO aktivisti da idu na poligrafsko testiranje

"Predlažemo da se testiraju svi javni službenici, ali i oni koji konkurišu za ta mjesta", rekao je Dmitri Galočkin, zamjenik šefa Komisije za javnu kontrolu i ekspertizu Komore
2 komentar(a)
poligraf, Foto: Shutterstock
poligraf, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2016. 12:07h

Javna komora ruske federacije, institucija koja se bavi legislativom, praćenjem aktivnosti parlamenta, vlade i vladinih tijela, predložila je program koji predviđa da svi političari, državni službenici i NVO aktivisti budu podvrgnuti poligrafskom testiranju sa ciljem da se otkrije da li su nekada bili uključeni u korupcionaške afere, piše RT.

"Predlažemo da se testiraju svi javni službenici, ali i oni koji konkurišu za ta mjesta", rekao je Dmitri Galočkin, zamjenik šefa Komisije za javnu kontrolu i ekspertizu Komore.

RT navodi da se trenutno svi poligrafski testovi obavljaju isključivo na dobrovoljnoj osnovi, zbog toga što tako propisuju ruski zakoni .

Važan dio ovog predloga je i taj što osobe koje su zadužene za testiranje neće znati kog državnog zvaničnika ili NVO aktivistu testiraju, kako bi se i u tome spriječila eventualna korupcija.

Bonus video: