Šta je sve radio Boris Džonson: Izmišljao citate, za Erdogana pričao da vodi ljubav s kozom...

U novembru 2007. on je rekao da Hilari Klinton ima "farbanu plavu kosu i napućena usta i čelični plavi pogled, kao sadistička bolničarka u mentalnoj bolnici"
58 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2016. 11:09h

Listovi i političari širom svijeta reaguju, mnogi sa iznenađenjem, na imenovanje Borisa Džonsona za novog šefa diplomatije Velike Britanije.

Nova britanska premijerka Tereza Mej, juče je imenovala Džonsona za novog šefa britanske diplomatije.

Za američkog predsjednika Baraka Obamu rekao je da ima predrasude prema Britaniji zbog njegovog "djelimično kenijskog" porijekla.

U novembru 2007. on je rekao da Hilari Klinton ima "farbanu plavu kosu i napućena usta i čelični plavi pogled, kao sadistička bolničarka u mentalnoj bolnici".

Uvrijedio je pored Obame i Klinton, praktično sve važne američke političare , bivšeg predsjednika Džordža Buša, Donalda Trampa, tvrdi Si-En-En.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina uporedio je sa elfom Dobi iz filma "Hari Poter", ali je ocijenio da je Putin, za razliku od lika iz filma, "nemilosrdni i manupulativni tiranin".

U kolumni o Papua Novoj Gvineji, koja je objavljena 2006. godine, opisao je državljane te zemlje kao "sklone kanibalizmu i ubijanju poglavica".

"Upoznajte novog šefa britanske diplomatije, Aleksandra Borisa de Fefel Džonsona, poznatog i kao Bo Džo", piše Si-En-En.

Vjeruje se, kako navodi, da je njegova karijera, u velikoj mjeri napredovala nakon "produženog političkog krvoprolića" koje je pratilo glasanje britanskih građana o izlasku iz EU.

Si-En-En podsjeća da se Džonson smatran vodećim kandidatom za nasljednika, sada već bivšeg, britanskog premijera Dejvida Kamerona, ali se nekoliko dana nakon njegove ostavke povukao iz trke.

"Sada, samo dvije nedelje kasnije, ponovo se vratio", ističe Si-En-En.

Američka televizijska mreža ističe, međutim, da iako je nejasno kako se dogodio dramatičan povratak Džonsona u prvi red britanskih političara, ali naglašava da on ima iskustvo u diplomatiji i spoljnim poslovima.

Kao kandidat za gradonačelnika Londona morao je da se izvini 2008. zbog izjava pet godina ranije u kojima uvredljivo govori o crncima.

Govoreći o Kini u uvodniku u listu Telegraf iz 2005. Džonson je umanjio značaj najmnogoljudnije nacije na svijetu kada se poredi sa recimo "britanskom imperijom".

"Ne treba da se plašimo Kineza, Kina neće dominirati svijetom. Ne treba da učimo bebe kineski. U poređenju sa starom britanskom imperijom i novim američkim uticajem kineski kulturni uticaj je takoreći nepostojeći, i ima malo vjerovatnoće da će se povećati".

On je u maju rekao da je EU pokušaj da se ponovo stvori ujedinjena Evropa iz doba Rimske imperije.

"Napoleon, Hitler, razni ljudi su to probali i to se završava tragično. EU je pokušaj da se to uradi različitim metodama", rekao je Džonson. Njegovi komentari naišli su na brojne osude i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je tada rekao da je Džonson prešao sve granice.

Kada je upitan na televiziji da li je užasno da poredi nacističkog diktatora i Evropsku uniju Džonson je odgovorio da on ne piše novinske naslove.

Što se tiče turskog predsjednika Džonson je u takmičenju za poeziju njegovog bivšeg lista "Spektejtor" napisao u prostoj pjesmi da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan vodi ljubav s kozom. To je bio njegov odgovor na najavu turskog predsjednika da sudi njemačkog komičara zbog pjesme u kojoj se turski lider vrijeđa.

Poslije završenih studija na Oksfordu Džonson je radio kao novinar, u "Tajmsu" je bio otpušten zato što je izmišljao citate, a poslije toga se zaposlio u "Telegrafu" i "Spektejtoru". Bio je gradonačelnik Londona od 2008. do 2016.

Mediji uglavnom negativno nastrojeni

Mnogi listovi navode brojne Džonsonove gafove i neumjesne izjave, kao što je uvreda predsjednika Erdogana i njegov komentar o porijeklu američkog predsjednika.

Američki Vašington post objavio je pregled "nediplomatskih" stvari koje je Džonson izgovorio dok je bio na javnim funkcijama.

Vašington post takođe piše da je Džonson išao suprotno od zapadnog stava i hvalio sirijskog predsjednika Bašara al Asada zbog toga što se bori protiv Islamske države, ne obazirući se na Asadovu paralelnu kampanju nasilja protiv sirijskog civilnog stanovništva.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner je, kako je izgledalo, jedva uzdržao osmijeh na vijest o novom Džonsonovom imenovanju ali je rekao da će SAD uvijek raditi sa Velikom Britanijom s obzirom na "specijalne odnose" dvije zemlje.

"To je odnos koji ide dalje od ličnosti i sada je apsolutno kritičan trenutak u istoriji Engleske, ali takođe i u odnosima SAD-Velika Britanija", rekao je on.

Francuski list Figaro piše "Boris Džonson, glas Bregzita na čelu britanske diplomatije". Taj list navodi da "legendarni" Džonson daje utisak da se rukovodi oportunizmom. Figaro ukazuje da je tokom svoje karijere novi britanski ministar vanjskih poslova mijenjao stav oko gej brakova do ulaska Turske u EU.

Njemački list Špigl (Der Spiegel) naziva Džonsona "kontroverznim politčarem" i ukazuje da je njegova odluka da podrži pristalice izlaska Britanije iz EU bila odlučujući faktor u kampanji za referendum, na kome je 52 odsto Britanaca glasalo za napuštanje Unije.

Njemačka televizija ZDF prokomentarisala je izbor Džonsona kao primjer britanskog humora.

Njemačka novinarka Laura Šnajder ukazaje na svom tviter nalogu na to da televizijski voditelji ne mogu da se uzdrže od smijeha kad najavljuju da je Boris Džonson novi ministar vanjskih poslova Velike Britanije.

Predsjednik odbora za spoljna pitanja ruske Dume Aleksej Puškov je u svojoj tviter poruci napisao da Džonsonov prethodnik Filip Hamond ima "bolne antiruske komplekse" i da se nada da ih Džonson ne dijeli.

Ruski vebsajt ria.ru nazvao je Džonsona jednim od najekscentričnijih političara u Velikoj Britaniji, uz navode da on"umije da iznenadi".

Bivši premijer Švedske Karl Bilt je u tviter poruci napisao da bi volio da je ovo imenovanje vic.

"Volio bih da je vic, ali plašim se da nije. Egzit za egzitom", napisao je Bilt na svom tviter nalogu.

Francuski ministar vanjskih poslova Žan-Mark Ero rekao je da je imenovanjem Džonsona za novog šefa diplomatije, Britanija na to mjesto postavila jednog lažova, iako joj je u ovom trenutku potreban neko pouzdan.

U Parizu vide Džonsona, koji se zalagao za izlazak Britanije iz Evropske unije, kao ključnu osobu odgovornu za to što je na referendumu 23. juna u Britaniji pobedila ideja Bregzita i kao prepreku za evropske integracije za koje se Francuska zalaže, prenio je Rojters.

"Uopšte me ne brine Boris Džonson, ali tokom kampanje je on puno puta lagao britanskom narodu i sada je on taj koji je satjeran u ćošak pošto je uhvaćen u laži", rekao je Ero u izjavi za radio "Europe 1".

Listovi u Australiji nazvali su Džonsona čovjekom sklonim gafovma i objavili su spisak njegovih gafova uz navode da je njegovo imenovanje "iznenađujući povratak" ovog političara poslije njegove odluke da odustane od trke za britanskog premijera.

Britanski listovi Indipendent i Gardijan takodje objavljuju spisak Džonsonovih gafova i uvredljivih izjava upućenih stranim državnicima ili zemljama.

Bonus video: