BEZ DOGOVORA O DALJOJ SUDBINI OBJEKTA

Vlada Austrije: Oduzeti Hitlerovu rodnu kuću od vlasnice

Austrijski kancelar Kristijan Kern rekao je, nakon sjednice vlade, da postoje praktični problemi za rušenje zgrade, jer se ona nalazi pod zaštitom države kao istorijsko zdanje
2 komentar(a)
Adolf Hitler, rodna kuća, Foto: Reuters
Adolf Hitler, rodna kuća, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2016. 14:09h

Austrijska vlada donijela je na današnjoj, posljednjoj sjednici pred ljetnji odmor, odluku o oduzimanju rodne kuće Adolfa Hitlera u mjestu Braunau od njene vlasnice.

Vlada je prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke da se zdanje oduzme vlasnicom sa kojom nije bilo moguće postići dogovor oko dalje sudbine kuće.

Međutim, u vladi ne postoji podrška ideji ministra Sobotke da se zgrada sruši.

Austrijski kancelar Kristijan Kern rekao je, nakon sjednice vlade, da postoje praktični problemi za rušenje zgrade, jer se ona nalazi pod zaštitom države kao istorijsko zdanje.

I vicekancelar Rajnhold Miterlener naglasio je da zgradu nije moguće srušiti zbog zaštite pod kojom se nalazi i predlaže da bi ona mogla biti pretvorena u projekat "pedagoške vrijednosti" kao što je muzej.

Ministar Sobotka ističe da je zgrada stavljena pod zaštitu države za vrijeme Trećeg rajha i da to ne bi trebalo danas da važi.

Ideja Sobotke o rušenju rodne kuće Hitlera u Braunauu podržana je od Jevrejske zajednice u Austriji.

Tako je šef Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora Gerhard Baumgartner rekao da se mjesto na kojem se sada nalazi rodna kuća Adolfa Hitlera potpuno depolitizuje, i na njemu, na primjer, izgradi supermarket.

Kuća se nalazi nadomak glavnog trga, a u njoj je Hitler proveo tri godine.

Odluka o oduzimanju kuće donijeta je kako bi se spriječilo da to zdanje bude mjesto koje bi privlačilo neonaciste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1972. godine iznajmljivalo je od vlasnika ovu kuću, plaćajući 4.800 eura mjesečno kirije za 800 kvadrata.

Vlasnica je odbijala više ponuda otkupa zgrade i ona će sada dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938, nakon "anšlusa" Austrije, Nacional-socijalističkoj stranci za dobru svotu novca.

Prema dokumentima nacističke partije, Hitlerov lični sekretar Martin Borman kuću je kupio za tadašnjih 150.000 rajhsmaraka, što je bila četvorostruka vrijednost zdanja u to doba.

Porodica aktuelne vlasnice je 1954. povratila kuću plativši 150.000 šilinga, što je bio samo jedan djelić svote koju je za zdanje platila nacistička stranka.

Preporučujemo za Vas