EK i Italija postigle dogovor o budžetu: "Rješenje nije idealno"

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je rekao da je italijanska vlada daleko odmakla od užarene retorike od prije nekoliko nedjelja
228 pregleda 0 komentar(a)
Dombrovskis, Foto: Reuters
Dombrovskis, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2018. 11:16h

Vladajuća populistička koalicija na vlasti u Italiji i Evropska komisija (EK) postigli su dogovor o italijanskom budžetu za 2019. godinu poslije višenedjeljnog suprotstavljanja, rekao je danas potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis.

"To rješenje nije idealno ali dozvoljava da se u ovoj fazi izbjegne otvaranje pravne procedure protiv Italije za preveliki deficit", rekao je Dombrovskis govoreći o italijanskom budžetu.

Prijetnja pravnom akcijom protiv neke članice nije rijetka u EU ali se ovog puta događa u vrijeme kada su porasle tenzije između Evropske komisije i italijanske populističke vlade koja je obećala da će se oduprijeti bilo kakvom pritisku iz Brisela.

Dombrovskis je rekao da je italijanska vlada daleko odmakla od užarene retorike od prije nekoliko nedjelja.

Sporazum predviđa nove budžetske štednje.

"Predviđena je budžetska ušteda od 10,25 milijardi eura, djelimično zahvaljujući odlaganju primjene dvije glavne mjere italijanske vlade - reforme penzija i prihoda građana, minimalnog prihoda za najugroženije", rekao je Dombrovskis.

Prema postignutom dogovoru budžetski deficit biće 2,04 odsto BDP-a umesto 2,4 prvobitno predvidjenog, s prognozom rasta smanjenom na jedan odsto za iduću godinu umesto prvobitnih 1,5 odsto.

Dogovor treba da omogući da se izbegne povećanje ogromnog italijanskog duga koji sada iznosi oko 130 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda.

"Proces nije bio lak. Na početku je izgledalo da ima malo šanse da se prevazidje jaz izmedju naših uzajamnih pozicija", rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi i ocenio da ovaj dogovor pokazuje pobedu dijaloga u odnosu na konfrontaciju.