ODBIJENA PETICIJA

Britanska vlada poslala više od četiri miliona mejlova: "Nema novog referenduma"

Građani su u peticiji tražili da vlada uvede načelno pravilo po kojem referendum treba da se ponovi ako je broj glasova "za" ili "protiv" manji od 60 odsto ukupnog broja glasova, a odziv glasača manji od 75 odsto ukupno upisanih
3 komentar(a)
Velika Britanija, EU, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2019. 12:41h

Britanska vlada saopštila je danas da neće biti održan novi referendum o članstvu Velike Britanije u EU, odgovorivši tako na peticiju više od četiri miliona građana koji su tražili ponovno glasanje.

Vlada je svakom potpisniku peticije poslala mejl sa tim odgovorom.

Građani su u peticiji tražili da vlada uvede načelno pravilo po kojem referendum treba da se ponovi ako je broj glasova "za" ili "protiv" manji od 60 odsto ukupnog broja glasova, a odziv glasača manji od 75 odsto ukupno upisanih.

"Kako je rekao premijer Dejvid Kameron u govoru pred donjim domom Parlamenta 27. juna, referendum je najvažniji test demokratije u britanskoj istoriji i njegov ishod će se poštovati. Velika Britanija sada mora da se pripremi za postupak izlaska iz EU, a Vlada garantuje svim građanima najbolje moguće rezultate te procedure", navodi se u odgovoru.

Na referendumu 23. juna se izjasnilo 72,2 odsto glasača. Za izlazak iz EU je glasalo 51,9 odsto građana, a za ostanak 48,1 odsto.

Kameron koji se zalagao za ostanak u Uniji, podnio je odloženu ostavku poslije objavljivanja rezultata glasanja, a njegov nasljednik znaće se 9. septembra.

Glavne kandidatkinje za novu šeficu Konzervativne stranke i novu britansku premijerku su ministarke unutrašnjih poslova i energetike, Tereza Mej i Andrea Lidsom.

Nova premijerka aktiviraće Član 50 Lisabonskog sporazuma EU čime će zvanično početi postupak izlaska Velike Britanije iz EU, koji tek treba da se definiše, a procjenjuje se da može trajati dvije godine.