Velika Britanija: Ukinuta zabrana, žene vojnici mogu u borbe i na prvu liniju fronta

"Bitno je da naše oružane snage budu svjetske klase i da odražavaju društvo u kom živimo", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron
184 pregleda 5 komentar(a)
Žena vojnik, Foto: Reuters
Žena vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2016. 08:10h

Britanska vojska će od novembra ukinuti zabranu da žene vojnici učestvuju u borbama, čime će i ženama biti dozvljeno da se nađu na prvoj liniji fronta, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je objavilo da je odluka donijeta na osnovu ljekarske procjene psihičke i fizičke sposobnosti žena da učestvuju u borbama, prenosi Rojters.

Premijer Dejvid Kameron je pozdravio ovu odluku i zatražio što bržu realizaciju.

"Bitno je da naše oružane snage budu svjetske klase i da odražavaju društvo u kom živimo", rekao je Kameron u današnjem saopštenju.

"Ukidanje ove zabrane je veliki napredak koji će oružanim snagama omogućiti da iskoriste sve talente i dozvoliti ženama da obavljaju sve vojne dužnosti", rekao je Kameron.

Odluka dolazi nakon što su SAD u decembru najavile sličnu odluku, prenosi Rojters.

Žene vojnici, koje učestvuju u direktnim sukobima, već služe u kanadskoj i izraelskoj vojsci dok je Indija u junu regrutovala prve žene vojne pilote.

Žene vojnici u Britaniji će u početku ući u tenkovske i oklopne pukove na linijama fronta a u naredne tri godine će postepeno ulaziti i u sve ostale odrede.

Bonus video: