Gert Vilders ne odustaje od referenduma o islasku Holandije iz EU

Vilders je rekao da bi zaustavio dolazak izbjeglica u Holandiju i da bi zatvorio granice za one koji stižu iz muslimanskih zemalja
1 komentar(a)
Gert Vilders, Foto: Reuters
Gert Vilders, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2016. 07:51h

Holandski poslanik Gert Vilders, poznat po antiislamističkim i antimigrantskim stavovima, izjavio je da će se sve učiniti da se u u Holandiji organizuje referendum o eventualnom izlasku te zemlje iz Evropske unije. Poslije neuspjeha ovog Vildersovog predloga u Parlamentu, poslanik je juče obećao da će "Negzit" biti okosnica njegove Partije za slobodu pred parlamentarne izbore u Holandiji, zakazane za mart 2017. godine. Povodom ishoda "Bregzita", referenduma o izlasku velike Britanije iz Evropske unije, održanom 23. juna, Vilders je rekao da će se pokazati da je Britanija donijela dobru odluku.

"To je velika pobjeda, Velika Britanija je ponovo dobila svoj suverenitet i ponovo je postala slobodna i nezavisna zemlja", rekao je holandski poslanik. Holandski poslanici su prošle nedjelje odbacili predlog Vildersa za održavanje referenduma. Za predlog je bilo 14, a protiv 124 poslanika. Vilders je rekao da bi zaustavio dolazak izbjeglica u Holandiju i da bi zatvorio granice za one koji stižu iz muslimanskih zemalja. "Nismo ksenofobi, ali smo protiv priliva kulture koja je suprotna svemu u šta vjerujemo", rekao je Vilders, koji je najbolje čuvan političar u Holandiji od ubistva 2004. kontroverznog reditelja i kritičara islama Tea van Goga. Vjeruje se da je Gert Vilders na crnoj listi terorističke organizacije Al Kaide. Vilders je ranije izjavio da podržava vjerovatnog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa i da je pozvan na konvenciju Republikanske partije u Klivlendu.

Bonus video: