Stoltenberg: NATO nije i neće prekinuti politički dijalog sa Rusijom

Stoltenbegr i Duda složno su ocijenili na konferenciji za novinare uoči sjutrašnjeg početka dvodnevnog samita NATO u Varšavi da se Bregzit nikako neće odraziti na savezništvo sa Velikom Britanijom
4 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2016. 15:34h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas nakon sastanka sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom u Varšavi da NATO nije niti će prekinuti politički dijalog sa Rusijom iako je vojna saradnja suspendovana zbog ruske aneksije Krima.

"Poslije nelegalne ankesije Krima NATO je suspendovao saradnju sa Rusijom. Ali mi nismo suspendovali nikada politički dijalog sa Rusijom, ostavili smo otvorene kanale, ostavli smo Savjet NATO-Rusija kao platformu za razgovore", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare. Generalni sekretar NATO odbio je da prognozira kada i pod kojim uslovima bi ti razgovori mogli da se dignu politički na viši nivo nego ambasadorski i naglasio da se NATO sada fokusira na predstojeći sastanak ambasadora NATO i Rusije 13. jula, dok je poljski predsjednik povratak dijalogu uslovio time da Rusija počne da poštuje međunarodno pravo. "Mora da se vrati ono sto je najvažnije za mir - poštovanje međunarodnog prava. U trenutku kada Rusija počne da poštuje međunarodno pravo možemo da počenemo da govorimo o partneru za ozbiljan dijalog. Drugi element je ono što treba NATO da uradi. Da bi bio partner Rusije NATO mora da pokaže da je živ i da reaguje na izmjenjenu bezbjednost, te da u slučaju potrebe umije da odgovori", rekao je Duda.

Jens Stoltenberg kazao je da će samit NATO sjutra i u subotu u Varšavi donijeti odluke o jačanju istočnog krila NATO sa četiri masivna bataljona - jednog u Poljskoj a tri u baltičkim zemljama ali da još uvijek nije precizirano gdje će konkretno na teritoriji tih zemalja vojnici u rotacijama biti razmješteni.

"Bataljoni su multinacionalni da pošalju poruku da na napad na jednog člana odgovaraju svi. Bataljoni su samo jedan element u kompleksnom odgovoru NATO. Tu je spremnost naših snaga, tri puta smo povećali obim snaga za intervencije, više vježbamo, ubrzali smo i procese odlučivanja kada je potrebno", rekao je Stoltenberg.

Šefovi država i vlada 28 članica NATO uz premijera Crne Gore kao ravnopravnog učesnika svih razgovora i dogovora u Varšavi, iako formalno nije dovršena ratifikacija učlanjenja Crne Gore, prema najavi poljskog predsjednika donijeće odluke o jačanju tamo gdje je najpotrebnije - na istočnom krilu i na jugu.

"NATO od početka ima jedan zadatak - odbranu savezničke terotorije kao cjeline bez podjele na zone koje su više ili manje bezbjedne. NATO je uvijek brinuo o miru čak i tokom hladnog rata. NATO pojačava svoje snage zato da nikada ne bude rata. NATO nikada nije bio agresor, nikad nije bio okupator, osim što će naredna dva dana okupirati naši Narodni stadio", rekao je Andžej Duda.

Stoltenbegr i Duda složno su ocijenili na konferenciji za novinare uoči sjutrašnjeg početka dvodnevnog samita NATO u Varšavi da se Bregzit nikako neće odraziti na savezništvo sa Velikom Britanijom i da će saradnja sa Velikom Britanijom kao jednim od ključnih saveznika ostati najmanje na dosadašnjem nivou.

Bonus video: