Putin obavezao operatere da tri godine čuvaju informacije o korisnicima

Taj paket zakonskih izmjena takođe predviđa kaznu za "nesaopštavanje o zločinu", kao i pooštravanje odgovornosti za pozive na terorizam na internetu
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2016. 15:06h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas paket izmjena antiterorističkih zakona, koji obavezuje operatere mobilne telefonije da čuvaju podatke o telefonskim pozivima, porukama, fotografijama, zvučnim i video komunikacijama korisnika na teritoriji Rusije tokom tri godine, a o njihovom sadržaju godinu dana.

Taj paket zakonskih izmjena takođe predviđa kaznu za "nesaopštavanje o zločinu", kao i pooštravanje odgovornosti za pozive na terorizam na internetu i pravdanje terorizma.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin istovremeno naložio vladi da prati realizaciju zakona, vezanu za moguće rizike oko povećanja cijena usluga operatora.

Savjet za ljudska prava kritikovao je zakonske izmjene, smatrajući da mobilna telefonija može da poskupi i do 300 posto.

Ombudsman za zaštitu prava preduzetnika Boris Titov zatražio je juče od Putina da stavi veto na zakon, ocjenjujući da će to biti dodatno opterećenje ze operatere.

Predstavnici glavnih operatera mobilne telefonije u Rusiji ukazali su da cijene mogu porasti najmanje dva puta zbog neophodnosti čuvanja informacije o komunikacijama korisnika. Taj paket zakona se u Rusiji popularno naziva "Paket Jarove", po poslanici Dume Irini Jarovoj, poznatoj po veoma restriktivnim zakonskim predlozima, za koje kritičari smatraju da ograničavaju ljudska prava i prava biznisa.

Bonus video: