"PRED TORIJEVCIMA JE VELIKI POSAO"

Prvi krug glasanja za lidera britanskih konzervativaca: Mej pobijedila, Foks ispao

Svakog utorka i četvrtka će biti održano tajno glasanje 330 konzervativnih poslanika dok se lista ne svede na dva imena
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2016. 19:10h

Kandidatkinja za novu liderku britanske Konzervativne partije, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej pobijedila je danas u prvom krugu glasanja za novog lidera stranke.

Za novog šefa glasaju poslanici Konzervativne stranke dok se lista ne suzi na dva imena, a onda će o novom lideru glasati članovi stranke.

U prvom krugu je s više od 50 odsto glasova pobijedila je Tereza Mej. Ona se zalagala za ostanak Velike Britanije u EU, ali je poslije referenduma rekla "izlazak znači izlazak".

Mej je poslije glasanja rekla da je pred torijevcima veliki posao da ujedine stranku i zemlju, ali i da ispregovaraju najbolji mogući sporazum o izlasku iz Evropske unije, prenio je Gardijan.

Mej je dobila 165 glasova, državna sekretarka za energiju Andrea Lidsom 66, ministar pravde Majkl Gouv 48, ministar za rad i penzije Stiven Krab 34, a ministar odbrane Lajam Foks 16, čime je ispao iz trke.

Svakog utorka i četvrtka će biti održano tajno glasanje 330 konzervativnih poslanika dok se lista ne svede na dva imena.

Jedan od predvodnika kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU Boris Džonson smatran je favoritom za novog šefa stranke, ali je on odustao od trke, pošto je Gouv, koji je s njim predvodio tu kampanju, rekao da Džonson nema kapacitete da vodi stranku i zemlju, i potom najavio svoju kandidaturu.

Konzervativna partija zvanično je danas počela izbor za novog lidera stranke, pošto je premijer Dejvid Kameron podnio ostavku poslije odluke na referendumu da Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

Preporučujemo za Vas