IMAO VEĆU ULOGU NEGO ŠTO SE MISLILO: Abdeslam okupio sve uključene u napad u Parizu?

Abdeslam, 26-godišnji francuski državljanin, uhapšen je u martu u Briselu zbog povezanosti s terorističkim napadima, koji su se dogodili 13. novembra prošle godine u Parizu
0 komentar(a)
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2016. 13:57h

Glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu, Salah Abdeslam, imao je mnogo veću ulogu nego što se mislilo, u napadima u kojima je poginulo 130 osoba, tvrdi drugi optuženi za terorizam Mohamed Abrini.

Abdeslam je, uoči napada u Parizu, skupio ljude iz cijele Evrope, rekao je Abrini belgijskim istražiteljima nakon hapšenja, prenio je Index.hr pozivajući se na belgijske medije.

"Ono što znam o Salahu je da je upravo on prikupio gotovo sve ljude uključene u napad na Pariz", rekao je Abrini.

Abrinijev advokat Stanislas Eskenazi istakao je za belgijsku televiziju RTBF da su izjave njegovog klijenta hipoteze koje još treba da potvrdi ili opovrgne službena istraga, i kritikovao je curenje informacija.

Abdeslam, 26-godišnji francuski državljanin, uhapšen je u martu u Briselu zbog povezanosti s terorističkim napadima, koji su se dogodili 13. novembra prošle godine u Parizu.

U samoubilačkim bombaškim napadima i pucnjavi tada je poginulo 130 osoba.

Abdeslam je izručen Francuskoj, gdje se tokom prvog saslušanja branio ćutanjem.

Nekoliko dana nakon Abdeslamovog hapšenja, bombaši samoubice u Birselu su ubili više od 30 osoba.

Abrini je uhapšen zbog umiješanosti u taj napad, ali se povezuje i sa teroristima iz Pariza.

Abriniju, koji je priznao da je preživjeli napadač na Brisel, takođe je određeno suđenje u Francuskoj, ali on ostaje u belgijskom pritvoru.

Bonus video: