TURSKE VLASTI SPROVODE OBIMNU ISTRAGU

Turska: 13 osoba optuženo za napad na aerodom u Istanbulu

"Sve ćemo objaviti kad za to dođe vrijeme", naveo je Jildirim
0 komentar(a)
Ataturk eksplozija Istanbul, Foto: Twitter
Ataturk eksplozija Istanbul, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.07.2016. 06:53h

Turske vlasti podigle su optužnice protiv 13 osumnjičenih, od kojih su desetorica državljani Turske, zbog samoubilačkih napada na aerodrom Ataturk u Istanbulu, javili su danas turski mediji.

Vlasti optužuju takozvanu Islamsku državu da stoji iza napada oružjem i eksplozivom na istanbulskom aerodromu u utorak, u kojem je ubijeno 45 ljudi, uključujući 19 stranaca, prenijela je agencija AFP.

Osumnjičeni, koji se nalaze u policijskom pritvoru, optuženi su za pripadnost terorističkoj organizaciji, ubistvo i ugrožavanje jedinstva države, objavila je agencija Dogan, ne navodeći nacionalnost optuženih.

Turski premijer Binali Jildirim je iznio više detalja iz istrage, navodeći da je policija do danas uhapsila ukupno 29 ljudi za koje se sumnja da su bili povezani sa napadom, a među kojima ima i stranaca.

Turski zvaničnici su prethodno objavili da su trojica bombaša bila državljani Rusije, Uzbekistana i Kirgistana.

"Sve ćemo objaviti kad za to dođe vrijeme. Sprovodimo obimnu istragu", naveo je Jildirim.

Mediji u Turskoj su objavili da je organizator napada Ahmed Čatajev, čečenski vođa ćelije IS u Istanbulu, koji je navodno obezbjedio smještaj za bombaše.

Čatajev je navodno organizovao i dva bombaška napada ove godine u srcu istanbulskog kvarta Sultanahmet i prometne ulice Istiklal, objavio je list "Hurijet".

Preporučujemo za Vas