MOGAO JE BITI RANIJE UHAPŠEN

Pariz: Belgija imala ključne informacije o Abdeslamu

Francusko tužilaštvo vjeruje da je on bio zadužen za logistiku koordinisanog niza napada u pariskim kafićima, koncertnoj dvorani "Bataklan" i stadionu, koji su bili isplanirani u Briselu
0 komentar(a)
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2016. 06:45h

Belgijske vlasti nijesu na vrijeme proslijedile ključne informacije o jedinom preživjelom napadaču koji je učestvovao u terorističkim napadima u Parizu prošle godine, Salahu Abdeslamu, izjavili su francuski parlamentarci.

Da su te informacije ranije proslijeđene francuskim vlastima, Abdeslam je mogao da bude uhapšen samo nekoliko sati nakon krvavog napada 13. novembra 2015. u Parizu, u kojem je ubijeno 130 ljudi, ali je umjesto toga proveo u bjekstvu čak četiri mjeseca, prenijela je agencija AFP.

Francuska policija je na kontrolnom punktu u Parizu pregledala Abdeslamu dokumente jutro poslije napada, ali ga je pustila 30 minuta kasnije jer se on nije nalazio na njihovom spisku osumnjičenih.

Oko sat vremena kasnije su belgijske vlasti obavestile francusku policiju da je Abdeslam povezan sa džihadistima, nakon čega je izdat nalog za njegovo hapšenje, ali je on do tada već nestao.

"Belgijske vlasti su znale da je Salah Abdeslam član džihadističkog pokreta, pa zašto se ta informacija nije nalazila u dosijeu?", naveo je francuski parlamentarac i izvjesilac parlamentarne komisije za teroristički napad u Parizu, Sebastjan Pjetrasanta.

Abdeslam je na kraju uhapšen u Briselu 18. marta, nakon što je četiri mjeseca bio najtraženiji čovjek u Evropi.

Francusko tužilaštvo vjeruje da je on bio zadužen za logistiku koordinisanog niza napada u pariskim kafićima, koncertnoj dvorani "Bataklan" i stadionu, koji su bili isplanirani u Briselu.

Preporučujemo za Vas