Rusija: Više od 5,5 hiljada navijača se nije vratilo sa SP

Oni su zloupotrijebili sistem akreditacije za SP, takozvani "Fan ID" koji je omogućavao stranim državljanima da tokom prvenstva bez vize uđu u Rusiju
2236 pregleda 0 komentar(a)
Moskva, Foto: Pixabay
Moskva, Foto: Pixabay
Ažurirano: 09.02.2019. 15:09h

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je oko 5,5 hiljada stranih navijača i dalje u zemlji, gotovo sedam meseci posle završetka Svjetskog prvenstva (SP) u fudbalu.

Većina su Nigerijci, njih 1.863. Drugi po brojnosti su Vijetnamci (911), a treći državljani Bangladeša (456), iako ove dve zemlje nijesu učestvovale na Svjetskom prvenstvu.

"Hiljade navijača ostale su u Rusiji nekoliko sedmica posle završetka prvenstva, ali tih 5,5 hiljada ljudi uglavnom su imigranti", tvrdi rusko ministarstvo.

Oni su zloupotrijebili sistem akreditacije za SP, takozvani "Fan ID" koji je omogućavao stranim državljanima da tokom prvenstva bez vize uđu u Rusiju, prenosi Index.hr.

"Fan ID" viza važila je do 31. decembra do kad je u Rusiji bilo oko 12 hiljada njenih nosilaca, a Rusi su objavili da očekuju da će do kraja marta riješiti situaciju s preostalim navijačima.

Puno njih zatražiće u Rusiji politički azil, a svi koji ga ne dobiju, kako se navodi, biće deportovani.

Bonus video: