Istorijska odluka: Poništen drugi krug predsjedničkih izbora u Austriji

"Odluka koju smo donijeli ne pravi nikog pobjednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača povjerenje u našu pravnu državu i demokratiju“, obrazložio je redsjednik tUstavnog suda Austrije Gerhart Holcinger
56 pregleda 10 komentar(a)
Hajnc Kristijan Štrahe, Norbert Hofer, Foto: Reuters
Hajnc Kristijan Štrahe, Norbert Hofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2016. 12:09h

Austrija ponavlja drugi krug predsjedničkih izbora održanih 22. maja, odluka je Ustavnog suda te zemlje, a novo glasanje moglo bi biti održano već krajem septembra ili početkom oktobra, javio je izvještač Tanjuga.

Obrazlažući odluku suda, predsjednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.

"Odluka koju smo donijeli ne pravi nikog pobjednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača povjerenje u našu pravnu državu i demokratiju“, obrazložio je on.

Holcinger je istakao da je Ustavni sud dao za pravo žalbi koju je podnio lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tražeći poništavanje rezultata glasanja zbog brojnih nepravilnosti.

“Žalba se prihvata, rezultati drugog kruga izbora se poništavaju. Rečeno rečnikom koji nije pravni to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije“, objasnio je Holcinger.

Ova odluka Ustavnog suda ući će u istorijske anale Austrije, ali i evropske, jer Ustavni sud do sada nije poništavao i nalagao ponavljanje izbora na saveznom nivou.

Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen pobijedio je svog protivnika, kandidata FPO Norberta Hofera, u drugom krugu izbora veoma tijesno, sa svega nešto više od 30.000 glasova, i to prije svega zahvaljujući glasovima predatih putem pošte.

Fišer: Dokaz funkcionisanja pravne države

Odlazeći predsjednik Austrije Hajnc Fišer i austrijski kancelar Kristijan Kern ocijenili su danas da je odluka Ustavnog suda o ponavljanju drugog kruga predsjedničkih izbora dokaz funkcionisanja pravne države.

U javnom obraćanju Fišer je istakao da smatra da je ovo važan dan jer je austrijska demokratija položila jedan važan test, javlja "Tanjugov izvještač.

"Ustavni sud je imao veoma težak zadatak i riješio ga je na način da kao predsjednik Austrije mogu biti ponosan i olakšava mi posao da mogu da se o tome izjasnim i obratim i međunarodnoj javnosti", naglasio je Fišer.

On je istakao da je Ustavni sud jasno stavio do znanja da su se desile stvari koje se mogu dogoditi, ali da postoji instanca koja se time bavi, analizira ih i donosi odluke u skladu sa pravnom državom, kao i da nije čuo niti jedan glas osporavanja.

"Kod nas su se desile greške i dogodilo se što se mora dogoditi u demokratiji da se ukaže na te greške. Uvjeren sam da će ponovljeni izbori biti održani uz striktno poštovanje zakona, a Austrija će dobiti ishod u interesu budućeg šefa države. Predsjednik mora imati mandat koji ne smije biti doveden u pitanje, a bez odluke Ustavnog suda ostale bi otvorene sumnje", ukazao je Fišer.

Obraćajući se međuanrodnoj zajednici, Fišer je rekao da su protekle nedelje bile bolne po Austriju, ali da su okončane jasnoćom, što će ući u istoriju zemlje kao nestso pozitivno.

Fišer je izrazio očekivanje da će izbori biti održani bez nepotrebnih odlaganja, a da će privremeno rešenje obavljanja dužnosti predsednika Austrije od strane tri predsednika parlamenta biti samo privremeno.

Odlazeći predsjednik Austrije je rekao da očekuje da se izbori održe u septembru, ili najkasnije početkom oktobra, uz nadu da će ipak biti u septembru.

On je naglasio da želi da se iz ovih izbora izvuku pouke, i da bi bilo dobro da predstojeća predizborna kampanja bude kratka, sa pauzom tokom ljeta, i protekne samo u sučeljavanju stavova i ideja.

Fišer je kazao da se njegov mandat završava 8. jula i da je već razgovarao sa tri predsjednika parlamenta o važnoj ulozi tokom preuzimanja dužnosti šefa države.

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je danas da nema razloga za emocije i da se odluka najviše sudske instance mora primiti k znanju.

Prema njegovim rečima Ustavnu sud je veoma brzo, objektivno i na transparentan način vodio ovaj slučaj, rekavši da je važno za pravnu državu da ne sme biti sumnje u demokratiju.

On je podvukao da Ustavni sud nije naredio ponavljanje izbora zbog manipulacija, već formalnih nepravilnosti u radu izbornih komisija.

Istovremeno je ukazao da se krivica, kao što je konstatovao i Sud, ne sme pripisivati članovima izbornih komisija, jer su važni ljudi koji žele da se angažuju u demokratijama.

''Ova odluka nije povod za emocije, već pokazuje da je naša pravna država stabilna. Želeo bih kratku predizbodnu kampanju, bez emocija. Vlada će morati da donese odluku o predlogu termina za održavanje izbora, a u interesu nam je da to što bude pre'', podvukao je Kern.

On je apelovao na građane da iskoriste pravo glasa, iako je vidljiv umor od izbora, dodajući da je glasanje osnovni element demokratije.

Što se imidža Austrije u svetu tiče, Kern je, kao i Fišer, uveren da neće biti štete, te su poručili da odluka Ustavnog suda neće izazvati političke turbulencije.

Bonus video: