Štajnmajer i Ero sastavili dokument za "jaku Evropu"

"Ni jednostavan poziv za više Evrope, niti razdoblje pukog razmišljanja nisu pravi odgovor. Kako bismo spriječili tiho puzajuće urušavanje našeg evropskog projekta, moramo da budemo više usredsređeni na ključne stvari i na zadovoljavanje konkretnih očekivanja naših građana", navela su dvojica ministara, za čije zemlje Rojters navodi da čine srž EU
2 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2016. 16:38h

Ministri spoljnih poslova Njemačke i Francuske, Frank-Valter Štajnmajer i Žan-Mark Ero, sastavili su dokument na devet strana pod nazivom "Jaka Evropa u svijetu neizvjesnosti" u kojem predlažu uspostavljanje zajedničke evropske bezbjednosti i jačanje ekonomskog ujedinjavanja.

Rojters prenosi da Štajnmajer i Ero u njemu priznaju da je Evropska unija "surovo stavljena na test" i dodaju da je blok suočen sa serijom kriza na jugu i istoku, dok se privredni rast sporo oporavlja.

Agencija navodi da su dvojica diplomata rad na ovom dokumentu započeli prije nego što je Velika Britanija izglasala napuštanje EU.

"Ni jednostavan poziv za više Evrope, niti razdoblje pukog razmišljanja nisu pravi odgovor. Kako bismo spriječili tiho puzajuće urušavanje našeg evropskog projekta, moramo da budemo više usredsređeni na ključne stvari i na zadovoljavanje konkretnih očekivanja naših građana", navela su dvojica ministara, za čije zemlje Rojters navodi da čine srž EU.

Bonus video: