VB: Kriza Laburista, ministri vlade u sjenci napuštaju Korbina

Korbin je smijenio Hilarija Bena, šefa diplomatije vlade u sjenci, nakon što je Ben izjavio da je izgubio povjerenje u stranačko vođstvo
0 komentar(a)
Džeremi Korbin, Foto: Beta/AP
Džeremi Korbin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2016. 13:38h

Podršku lideru britanske Laburističke partije Džeremiju Korbinu danas je povuklo sedam članova te stranke koji su bili dio Korbinove vlade u sjenci.

Rojters navodi da je ovo gurnulo partiju u krizu neposredno nakon što je Velika Britanija glasala za napuštanje Evropske unije.

Korbin je smijenio Hilarija Bena, šefa diplomatije vlade u sjenci, nakon što je Ben izjavio da je izgubio povjerenje u stranačko vođstvo.

Nakon toga su Glorija de Pjero, Hajdi Aleksander, Lusi Pauel i Ijan Marej objavili da povlače podršku koju su dali Korbinu da vodi laburiste i saopštili da istupaju iz njegovog "kabineta u sjenci".

"Skaj njuz" je javio da su i Lilijan Grinvud i Keri Mekarti, takođe, podnijeli ostavke na članstvo u Korbinovoj vladi u sjenci.

Rojters navodi da je veliki broj onih koji su se povukli, u izjavama izrazio sumnju da je Korbin sposoban da stranku vodi do pobjede na narednim parlamentarnim izborima.

Novi izbori će morati da budu održani u narednih nekoliko mjeseci pošto je konzervativni premijer Dejvid Kameron objavio u petak da će se do oktobra povući sa funkcije, nakon što je Britanija glasala za odlazak iz EU.

Bonus video: