UZNEMIRUJUĆE: Demonstrant "Žutih prsluka" ostao bez šake

Agencija AP navodi da je čovjek izgubio četiri prsta u akciji policije da spriječi demonstrante da probiju ogradu oko Skupštine, a prema navodima očevidaca žrtva je fotograf "Žutih prsluka" koji je slikao ljude koji su pokušavali da sruše ogradu
3430 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta "Žutih prsluka", Foto: Reuters
Sa protesta "Žutih prsluka", Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 17:08h

Demonstrant koji je danas učestvovao u pariskim protestima "Žutih prsluka" ostao je bez šake u okršajima sa policijom kod Narodne skupštine gde su izbile jake tenzije za vrijeme 13. uzastopnog vikenda protesta, javili su volonteri spasioci.

Agencija AP navodi da je čovjek izgubio četiri prsta u akciji policije da spriječi demonstrante da probiju ogradu oko Skupštine, a prema navodima očevidaca žrtva je fotograf "Žutih prsluka" koji je slikao ljude koji su pokušavali da sruše ogradu.

Čovjeka su evakuisali vatrogasci sa zavojem na ruci, konstatovao je novinar agencije Frans pres, a televizija RT je prenijela slike kako ga odvode.

UPOZORAVAMO DA JE VIDEO UZNEMIRUJUĆ:

Policija nije mogla da potvrdi izvještaje francuskih medija da je povrijeđenom čovjeku otkinuta šaka u eksploziji šok bombe koja je upotrijebljena da se rastjeraju nasilni demonstranti.

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova na današnjim protestima bilo je manje demonstranata nego ranije.

Kako je navedeno u 14 sati danas bilo je oko 12.000 demonstranata u protestima širom Francuske, od kojih 4.000 u Parizu, dok ih je prethodne nedkelje bilo 17.400, od kojih 8.000 u Parizu. "Žuti prsluci" osporavaju te cifre.

Policija je javila da je 31 demonstranat uhapšen u nemirima kod Jelisejskih polja i Narodne skupštine.

Bilo je sporadičnih incidenata duž rute kojom su išli demonstranti kroz Pariz.

Oni su gađali policiju raznim predmetima, zapalili jedno vozilo, motocikle i brojne kante za djubre, a policija je uzvraćala suzavcima, šok bombama ili gumenim mecima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je preko Tvitera izrazio svoje "ogorčenje" zato što su demonstranti zapalili oklopno policijsko vozilo.

Takva vozila su postala uobičajen prizor u Parizu od napada ekstremista 2015. godine.

"Svaki dan vojska štiti naše sunarodnike od rizika od terorizma. Ovi napadi su nepodnošljivi", napisao je francuski ministar.

U Tuluzu na jugozapadu zemlje nekoliko hiljada demonstranata skandiralo je da se nisu umorili od protesta.

Protesti su održani i u drugim gradovima Francuske, u Bordou na jugozapadu zemlje, kao i u Lilu na sjeveru, Nantu, Renu i Brestu na zapadu.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, protiv koga je usmjeren bijes mnogih demonstranata, izgleda zadobija nazad podršku pokušajima da suzbije pokret nacionalnom političkom debatom.

Nedavno objavljene ankete pokazuju da raste podrška Makronu.

Bonus video: