Balfur: Britaniju čeka haos

”Velika Britanija će se vjerovatno raspasti. Škotska je već odlučila da će tražiti nezavisnost, a Sjeverna Irska ujednjenje sa Irskom. Premijer Velike Britanije već je najavio ostavku, a Torijevci ( britanska Konzervativna stranka) će se najvjerovatnije podijeliti. Dakle, u pitanju su ogromne posljedice”, objasnila je Balfur
86 pregleda 3 komentar(a)
Velika Britanija, EU, Bregzit, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, EU, Bregzit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2016. 15:11h

Odluka Britanaca da izađu iz Evropske unije donijeće poražavajuće rezultate, prvenstveno za samu Veliku Britaniju, ocijenila je analitičarka Njemačkog maršalovog fonda Roza Balfur.

Veliku Britaniju očekuju "haotični dani", rekla je Balfur za Tanjug, a kada je riječ o posljedicama Bregzita po Evropsku uniju, smatra da će na prvom mjestu to zadati težak udarac nastavku evropskih integracija.

”Velika Britanija će se vjerovatno raspasti. Škotska je već odlučila da će tražiti nezavisnost, a Sjeverna Irska ujednjenje sa Irskom. Premijer Velike Britanije već je najavio ostavku, a Torijevci ( britanska Konzervativna stranka) će se najvjerovatnije podijeliti. Dakle, u pitanju su ogromne posljedice”, objasnila je Balfur.

Ona smatra da, kratkoročno gledano, EU lideri mogu da odgovore na ovu situaciju tako što će, kao što su već učinili u prvim reakcijama, insistirati na jedinstvu preostalih 27 zemalja članica i pridržavati se člana 50 Evropskog Ugovora.

”Na dugoročnom planu, mora da dođe do novog projekta, nove ideje, nove inicijative koja će približiti građane Evrope Evropskoj uniji", istakla je Balfur napominjući da je referendum u Velikoj Britaniji pokazao pukotine u društvu.

"Važno je da se dođe do dugoročne ideje šta se želi od Evrope, a to se na prvom mjestu odnosi na demokratiju, odnosno zdravlje demokratije u Evropi, ne samo u evropskim institucijama, već i na nacionalnim nivoima. Ukoliko se u tome uspije Evropa će se vjerovatno obnoviti, naći novi razlog za postojanje. U suprotnom mislim da će evropski projekat biti u ozbiljnom riziku”, objašanjava Balfur za Tanjug.

Pored ozbiljnih političkih posljedica, analitičarka Njemačkog maršalovog fonda, organizacije koja se bavi euroatlanstkim analizama i strategijama, smatra da će Velika Britanija podnijeti i težak ekonomski udarac kao posljedicu izlaska iz EU.

Ekonomske posljedice osjetice i EU, kaže Balfur, i očekuje da će to podstaći EU da nastavi sa reformama u toj oblasti.

”Ne očekujem velike promjene u EU u narednih nekoliko godina. Radiće se uglavnom o kriznom menadžmentu, što EU može da iznese. Ekonomija će biti problematična, ali očekuje se da će Velika Britanija biti ta koja će podnijeti težak udarac, a da će uticaj na EU biti nešto lakši”, navodi Rosa Balfur.

Upitana kako vidi mogući uticaj Bregzita na politiku proširenja EU, Balfur navodi da je Velika Britanija bila veliki pobornik stabilnosti Balkana i proširenja na Balkan.

Međutim, nove okolnosti, i odnos Britanaca prema pitanju imigracije, stvorio je situaciju da je gotovo svejedno kako bi ostanak ili izlazak Velike Britanije uticao na dalje proširenje EU.

”Ono što je za veliku Britaniju imigracija mi to zovemo sloboda kretanja. Sloboda kretanja za građane zapadnog Balkana je takođe dio projekta proširenja. Tu je i problem vizne liberalizacije za Tursku. Britanija je prestala da bude zastupnik proširenja već prije nekog vremena”, kaže Balfur.

Ona smatra da ovaj period generano nije pogodan za proširenje. Prema njenim riječima, postoji još nekoliko članica koje podržavaju proširenje, tu je i dalje predanost politici proširenja, što se ogleda u inicijativama kao što su Berlinski proces, ali, kako smatra, dan pridruženja država Balkana EU nije blizu.

Bonus video: