Ko je Boris Džonson: Odavno projektovan za premijera

Dva mandata kao gradonačelnik Londona je Džonson iskoristio da poveća svoju popularnost koju je uglavnom dugovao smislu za humor i živopisnoj prošlosti
91 pregleda 13 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2016. 15:06h

Boris Džonson je ime koje se sada najglasnije pominje kao izbor za novog premijera Velike Britanije. Ali nije prvi put, već je to ideja koja kruži godinama u Britaniji.

Kritičari su se godinama pitali da li Džonson, koji je bio lider kampanje za izlazak Britanije iz EU, ima sve što je potrebno da bi postao premijer i pređe iz Gradske skupštine preko Temze do Dauning strita. Sada kladioničari upravo njemu daju najveće šanse da naslijedi odlazećeg Dejvida Kamerona.

Dva mandata kao gradonačelnik Londona je Džonson iskoristio da poveća svoju popularnost koju je uglavnom dugovao smislu za humor i živopisnoj prošlosti.

Iako se ocjenjuje da je generalno bio uspješan kao gradonačelnik, mnogi smatraju da je mogao da uradi više i da mu je glavni problem što je više pričao nego što je radio.

On se tokom uspona od desničarskog kolumniste, preko urednika časopisa i poslanika u parlamentu do gradonačelnika, humorom na svoj račun oporavljao od brojnih gafova i kriza koje bi vjerovatno označile kraj mnogih drugih političkih karijera.

Čuvena je njegova sposobnost da nadmaši sopstvenu stranku, poznata kao "Boris bonus", a i sada je pokazao u otvorenom duelu sa partijskim šefom Dejvidom Kameronom oko izlaska Britanije iz EU, čega je Džonson bio glavni zagovarač.

Još prije četiri godine je projektovan za novog vođu torijevaca (Konzervativna partija), a ostalo je zapamćeno da, kada je osvojio drugi mandat gradonačelnika, u svom pobjedničkom govoru nije pominjao Kamerona ili Konzervativnu stranku, već je naglasio svoja dostignuća i odao počast rivalu, lokalnim članovima partije i svojoj porodici.

Džonson (47), pohađao je Iton, ekskluzivnu privatnu školu, i Oksford, u isto vrijeme kad i Kameron.

Kameron je zbog privilegovane prošlosti često na meti kritičara, koji kažu da je izgubio dodir sa običnim narodom, dok je Džonson izgradio imidž omiljenog ekscentrika iz višeg staleža.

Njegov lični brend je toliko snažan da se bicikla za iznajmljivanje, što je uveo kao novi oblik gradskog saobraćaja, popularno zovu "Boris bicikla".

"Da li on već planira smjeli naredni korak?" objavio je list "Indipendent" još 2012. godine, citirajući neimenovane konzervativne članove parlamenta, koji su rekli da Džonson planira da se kandiduje za mjesto u parlamentu 2015.

Džonson, koji sebe opisuje kao "konzervativca koji kreše porez", poznat je i ranije bio po oštrim napadima na Evropsku uniju. Zahvaljujući tim stavovima, u kombinaciji sa humorom i elokvencijom, jako je popularan među običnim narodom.

Ono što je sigurno jeste da opada popularnost Kamerona i lidera laburista Džeremija Korbina koje su građani ignorisali na referendumu.

Bonus video: