Posljedice Brexita: Škotska želi novi referendum o nezavisnosti, najave i iz Sjeverne Irske

“Škotska je poslala snažnu poruku da želi da ostane u EU. Glasanje je pokazalo da građani Škotske svoju budućnost vide kao deo Evropske unije”
0 komentar(a)
Škotska referendum, Foto: Reuters
Škotska referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2016. 20:13h

Poslije najave Škotske da bi mogla da održi referendum o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva nakon izlaska Britanije iz Evropske unije, takav zahtjev čuje se i u Sjevernoj Irskoj.

Vicepremijer Sjeverne Irske Martin Mekginis iz Šin Fejn stranke kaže da i građani Sjeverne Irske moraju da imaju mogućnost da "odlučuju od svojoj budućnosti", prenijeli su britanski mediji.

Na jučerašnjem referendumu, 60 odsto građana Sjeverne Irske glasalo je za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU.

Stranka Šin Fejn godinama teži ujedinjenju Sjeverne Irske sa Republikom Irskom.

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma.

"Ovaj rezultat imaće važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Evropsku uniju", navodi se u saopštenju irske vlade.

Prethodno je premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila da je veoma vjerovatno da će Škotska održati drugi referendum o nezavisnosti i poručila da će uraditi sve što je neophodno kako bi osigurala Škotskoj mesto u Evropskoj uniji.

Ona je izjavila i da su rezultatima glasanja na referendumu, Škoti jasno deklarisali svoj put.

“Škotska je poslala snažnu poruku da želi da ostane u EU. Glasanje je pokazalo da građani Škotske svoju budućnost vide kao deo Evropske unije”, rekla je ona.

Čak 62 odsto Škotske se izjasnilo za ostanak u EU.

Član Zelene partije Škotske, Patrik Harvi izjavio je da bi njegova partija podržala novi referendum o nezavisnosti Škotske.

"Škotska mora da sačuva svaku opciju kojom može da se zaštiti. Škotski parlament i vlada moraju imati svoje predstavnike u pregovorima koji slijede. Moramo braniti naša prava kao građana EU", navodi on.

Građani Velike Britanije na referendumu odlučili su se da njihova zemlja izađe iz Evropske uniije.

Bonus video: