BORIS DŽONSON NASLJEDNIK?

Kameron: Podnijeću ostavku na funkciju premijera do oktobra

"Mislim da ne bi bilo u redu da budem kapetan koji će voditi našu zemlju na sledeću destinaciju nakon sinošnjeg rezultata"
17 komentar(a)
dejvid kameron, Foto: Reuters
dejvid kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da će dati ostavku na mjesto premijera do oktobra nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU na juče održanom referendumu.

"Mislim da ne bi bilo u redu da budem kapetan koji će voditi našu zemlju na sledeću destinaciju nakon sinošnjeg rezultata", rekao je novinarima ispred kancelarije u Dauning stritu.

On je dodao da je on bio potpuno jasan i da je njegovo uvjerenje bilo da je Britanija sigurnija u EU. 

"Međutim britanski narod je odlučio da krene nekom novom putanjom, a ja smatram da im samim tim treba novo rukovodstvo koje će ih voditi na tom putu" kazao je Kameron.

On je objasnio da se neće odmah povući već da će dovesti zemlju u period stabilnosti a onda je predati novom premijeru.

"Danas nema potrebe za preciznim rasporedima, ali po mom mišljenju treba težiti da imamo novog premijera do početka konferencije Konzervativne partije u oktobru", zaključio je Kameron.

Kameron je ujedno obećao da će uvjeriti tržišta i investitore da je britanska ekonomija snažna a britance koji žive u inostranstvu i državljane članica EU u Britaniji da neće biti naglih promjena.

Džonsom mijenja Kamerona?

Ubrzo nakon što je danas Dejvid Kameron najavio ostavku, Rojters je prenio da se među kladioničarima Boris Džonson kotira kao budući britanski premijer.

Džonson, bivši gradonačelnik Londona i zagovornik Bregzita, favorit je na kladionicama kao nasljednik Kamerona, koji se zalagao za ostanak u EU, naveo je Rojters.

I agencija AP je ranije prognozirala da je Džonson vodeći kandidat za premijera.