Šta će biti sa Kameronom?

Nekadašji gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamjenu
3 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2016. 06:41h

Britanski premijer Dejvid Kameron vjerovatno više neće obavljati tu funkciju nakon što su pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije pobjedile na referendumu o članstvu u Uniji, ocjenjuje agencija AP.

Lider UKIP-a i jedan od vodećih figura koje su bile za izlazak Britanije iz EU, Najdžel Faraž, izjavio je da očekuje da Kameron prepusti mjesto nekome iz Konzervativne parije, ko je podržavao izlazak.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova VB, Filip Hamond, izjavio je da će Kameron ostati premijer.

"Premijer je bio jasan, kakvi god da su rezultati Bregzita, on ostaje na funkcije", rekao je Hamond za Skynews.

Lider vladajuće Konzervativne partije zalagao se za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Nekadašji gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamjenu.

Pošto je osvojio većinu u parlamentu na prethodnim izborima, Kameron je dogovorio paket reformi za koji je rekao da će štititi suverenitet njegove zemlje i spriječiti migrante iz EU da pređu u Veliku Britaniju zbog beneficija.

Kritičari smatraju da reforme imaju nedostatke, da ostavljaju Veliku Britaniju na "milost i nemilost" birokrata u Briselu, kao i da ne doprinose zaustavljanju talasa evropskih imigranata koji dolaze u tu državu.

Ta zabrinutost pojačna je pošto je više od milion ljudi s Bliskog istoka i iz Afrike tokom 2015. stigao u EU.

Bonus video: