Le Roa podnio ostavku

Le Roa je drugi visoki zvaničnik u okruženju Mogerinijeve koji odlazi sa dužnosti, nekoliko nedjelja nakon što je prvi šef njenog kabineta Stefano Manservisi prešao na čelo Generalnog direktorata Evropske komisije za međunarodnu saradnju i razvoj
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.06.2016. 10:16h

Šef Službe Evropske unije za spoljne poslove (EEAS), francuski diplomata Alen Le Roa podnio je ostavku na tu dužnost zbog razilaženja u stavovima sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

To je danas objavio Rojters, pozivajući se na diplomate EU.

"Le Roa se povlači "iz ličnih razloga", 16 mjeseci nakon što je preuzeo dužnost generalnog sekretara Evropske službe za spoljne poslove", navedeno je u kratkom saopštenju koje je objavljeno sinoć, a u kojem je najavljeno imenovanje njegovog nasljednika.

Mogerini je za novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. septembra, imenovala Helgu Šmid (55), njemačkog diplomatu i političkog direktora EEAS, koja je u proteklih šest godina bila zadužena za pitanja kao što su nuklearni pregovori sa Iranom.

Le Roa je drugi visoki zvaničnik u okruženju Mogerinijeve koji odlazi sa dužnosti, nekoliko nedjelja nakon što je prvi šef njenog kabineta Stefano Manservisi prešao na čelo Generalnog direktorata Evropske komisije za međunarodnu saradnju i razvoj.

Manservisija je zamijenila italijanski socijalista Fabricija Panceti, dugogodišnja lična prijateljica i politička saradnica Mogerinijeve.

Bonus video: