Ukrajina skandalizovana izjavom Ban Ki Muna o ulozi Rusije

"Potpuno sam skandalizovan tim izjavama", rekao je ukrajinski ambasador i ocjenio da je generalni sekretar UN izgubio svako moralno pravo da kaže bilo šta o sukobu u Ukrajini i ruskom pripajanju Krima
117 pregleda 8 komentar(a)
Ban Ki Mun i Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ban Ki Mun i Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2016. 17:24h

Ukrajinski ambasador u UN Volodimir Jelčenko rekao je danas da je "potpuno skandalizovan" zbog riječi generalnog sekretara Ban Ki Muna o ulozi Rusije na forumu u Sankt Peterburgu.

Ukrajina će danas uputiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zvaničnu protestnu notu, rekao je on novinarima.

Na otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu Ban Ki Mun je rekao da Rusija treba da odigra "odlučujuću ulogu" u okončanju sukoba u Ukrajini i u Siriji, u očuvanju ljudskih prava i kontrolisanju širenja naoružanja za masovno uništenje.

"Potpuno sam skandalizovan tim izjavama", rekao je ukrajinski ambasador i ocjenio da je generalni sekretar UN izgubio svako moralno pravo da kaže bilo šta o sukobu u Ukrajini i ruskom pripajanju Krima.

On je rekao da ne razumije kako UN može tako da pozdravlja ulogu Rusije, koja je po mišljenju Ukrajine, glavna odgovorna za agresiju nad Ukrajinom i da ona nastavlja da pothranjuje taj konflikt.

Jelčenko je takodje osudio kršenja ljudskih prava na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine i optužio Moskvu da razvija svoj nuklearni potencijal na Krimu.

Ambasador je rekao da će direktno razgovarati sa Banom kada se on vrati sa turneje po Evropi.

Bonus video: