Kurc za otvorenu diskusiju o sistemu azila u Evropi

"Ne smijemo se ponašati kao da je sve u redu. Trebalo bi da priznamo na nije sve u redu. Trenutno ne odlučuje EU ko kod nas dolazi, već krijumčari"
1 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Beta/AP
Sebastijan Kurc, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2016. 11:11h

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je danas vođenje otvorene diskusije o sistemu azila u Evropi.

"Mislim da bi trebalo veoma otvoreno da kažemo da aktuelni sistem ne funkcioniše, i da moramo smanjiti talas, kao i pružati veću pomoć na licu mjesta", naglasio je on otvarajući simpozijum "Vrijednosti pred raskrsnicom - Integracija izbjeglica u Austriji".

Prema njegovom mišljenju. posebno je važno da se izbjeglicama prenesu evropske vrijednosti.

Kurc je konstatovao da je prošle godine, zbog izbjegličkog talasa, došlo do preopterećenja Austrije, Njemačke i Švedske.

"To nije održiv sistem. Prijem izbjeglica u centralnoj Evropi je često skuplji nego pomoć na licu mjesta", podvukao je on.

Kurc je naglasio da je aktuelna debata o migrantima jedna od najemotivnijih, i to ne samo u Austriji, već širom Evrope.

"Ne smijemo se ponašati kao da je sve u redu. Trebalo bi da priznamo na nije sve u redu. Trenutno ne odlučuje EU ko kod nas dolazi, već krijumčari", kritikovao je on, dodajući da ne dolaze najsiromašniji od siromašnih, već oni koji se upuste na ovaj opasan put.

Kurc je ponovio svoje zalaganje za evropsko rješenje, dodajući da ono može biti samo kroz punu zaštitu spoljne granice.

"Mi odlučujemo ko može da dođe, ko doobija zaštitu, a ne krijumčari", zatražio je šef austrijske diplomatije dodajući da je to moguće ako se pogledaju primjeri Australije i Španije.

One osobe koje dođu u Austriju, prema njegovim riječima, moraju znati da postoji konsenzus društva, i da se osnovne vrijednosti, koje osnova društva, moraju poštovati.

"Prenošenje vrijednosti izbjeglicama nije potrebno zato što su izbjeglice koje dolaze kod nas loše, već zato što dolaze iz potpuno drugačijeg kulturnog okruženja", objasnio je Kurc.

Bonus video: