Velika Britanija: Italijan i Srbi novcem iz Monopola plaćali dijamante

Prevaranti su na taj način zgrnuli čak sedam miliona funti, ali su uhvaćeni i prošle nedjelje izvedeni pred bristolski sud, objavio je juče britanski "Gardijan"
3 komentar(a)
Monopol, Foto: Beta/AP
Monopol, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.06.2016. 13:41h

Grupa prevaranata koju je činio jedan Italijan i četvoro Srba iz Notingema osuđena je u Britaniji na ukupno 22 godine zatvora zbog toga što su lažnim novcem iz društvene igre Monopol, koji su krili između pravih novčanica, ili zabašurivali trakom za svežanj, plaćali dijamante juvelirima u Londonu, Bristolu i Lidsu.

Prevaranti su na taj način zgrnuli čak sedam miliona funti, ali su uhvaćeni i prošle nedjelje izvedeni pred bristolski sud, objavio je juče britanski "Gardijan".

U višemilionskoj prevari najdeblji kraj je izvukao vlasnik juvelirnice "Rojal arkad" u centru Londona Džon Kaleidža, koji je tako ostao bez 6,1 milona funti.

Vođa ganga bio je Đani Akamo (44), čija adresa nije poznata, a koji se predstavljao kao stručnjak za nakit, dok su ostali članovi bili Dušica Nikolić (45), Dragoslav Đorđević (44), Džulijano Nikolić (26) i Bruno Nikolić (27), svi iz Notingema.

Akamo bi obično pregledao u nekom hotelu ponuđen dragoceni nakit i dijamante, dogovorio kupoprodaju i, nakon što bi juvelir sa obezbjeđenjem prebrojao prave novčanice pomoću aparata za brojanje novca, prevaranti bi, čim oni okrenu leđa da sklone aparat, zamjenili neke od pravih novčanica lažnim.

Banda je isti sistem primenila i kada je prigrabila najveći plijen.

Tek kada su otišli sa "kupljenim" dijamantima, vlasnik juvelirnice, među čijim kupcima su pripadnici kraljevske porodice i poznati glumci, shvatio je da je nasamaren.

"Možete zamisliti njegovu užasnutost kada je prebrojao novac. Odmah mu je postalo jasno da to nije isti novac koji je brojao u hotelu, već lažan", rekao je tužilac Dejvid Hju.

Takve trikove su Akamovi saučesnici izveli i u Bristolu i Lidsu, gdje su "zaradili" 420.000 funti, odnosno 200.000 funti.

Akamo je osuđen na šest godina zatvora, Đorđević na sedam godina i četiri mjeseca, dok će Đorđevićev sin Džulijano Nikolić provesti iza rešetaka četiri godine i četiri mjeseca, a njegov brat Bruno 22 mjeseca.

Dušica Nikolić je osuđena na dvije i po godine robije.

Članovi prevarantske grupe su čak napravili specijalni sto u kojem su krili prave i lažne novčanice u posebnim fiokama, a koristili su ga za vrijeme sklapanja poslova i primopredaje novca kako bi mogli da brzo vrše zamenu pravog za lažni novac, prenosi "Dejli mejl".

"Djelovali ste kao prava kriminalna grupa, koristili metode izviđanja i do detalja planirali svoja nedjela. To je iziskivalo izuzetnu domišljatost i napore", zaključio je sudija na izricanju presude prošle nedjelje, prenijeli su juče britanski mediji.

Članovi bande su uhapšeni kraljem 2014. godine u stanu u Notingemu, a kod njih je nađen dio nakita zakopan u saksije sa cvijećem, 150.000 funti u raznim valutama i velika količina lažnih novčanica.