ČLANSTVO U EU

Je li London zaista protiv Brexita?

Zajedničko tržište olakšava izvoz, dodaje, propisi su svugdje isti i on može tražiti radnike u cijeloj Evropi
0 komentar(a)
Brexit
Brexit
Ažurirano: 14.06.2016. 11:25h

Ankete govore da većina Londončana vidi prednosti u članstvu svoje zemlje u EU-u. Stefani Piper se htjela sama uvjeriti je li to zaista tako.

Bicikl marke Brompton je sklopljen, odnosno rasklopljen za manje od 10 sekundi. To demonstrira radnik fabrike Nik Čarlijer pred ulazom u novi pogon ove fabrike na zapadnom rubu Londona. Ovdje sa pokretne trake izađe 50.000 sklopivih bicikala godišnje. Londonske ulice su nezamislive bez bicikala marke Brompton, ali i EU je važno tržište, tržište koje raste, kaže šef fabrike Vil Batler-Adams dok nas vodi kroz halu: "Mi oko 35 odsto naših bicikala izvozimo u druge članice EU-a. I naravno da je to veliki potencijal za ekspanziju."

Prednosti članstva u Uniji

Zajedničko tržište olakšava izvoz, dodaje, propisi su svugdje isti i on može tražiti radnike u cijeloj Evropi. Ukratko, za našu fabriku, rezimira ovaj 42-godišnjak, gledano iz perspektive poduzetnika, izvrsno je što je Velika Britanija članica Europske unije. I njega, naravno, ponekad živcira evropska papirologija, ali nagrada za to je pristup ogromnom tržištu. Brexit, njegova je poruka, ne bi bila baš katastrofa, ali bi bio glup potez.

No, menadžer Bromtona zna iz žučnih rasprava sa svojim prijateljima da predstojeći referendum budi velike emocije - na obje strane: "Za mnoge je ljude to vrlo sporna i emocionalna tema."

Studenti vole Evropu

Mnogi studenti u Londonu se biciklom voze - bolje rečeno - njima jure na fakultet, ali rijetko sklopivim biciklima. Kao i većina preduzetnika, tako je i većina stanovnika Londona i većina mladih za ostanak u EU-u. Jedan od njih je i 19-godišnji Eliot. "Ja mislim da bismo mi u svakom slučaju trebali ostati u Evropskoj uniji. Mislim da je to jako važno", kaže. U pauzi između dva predavanja jede svoju picu. On studira na uglednom londonskom University Collegeu filozofiju i smatra da je jako dobro to što postoji mogućnost studiranja i rada na evropskom kontinentu. On bi rado nekoliko godina proveo u Berlinu.

To bi, boji se Eliot, moglo postati teže ako bi zaista došlo do Brexita. I njegova djevojka India koja studira arheologiju namjerava da glasa za ostanak Britanije u EU. Ovoj 21-godišnjakinji se sviđa što je London prilivom velikog broja doseljenika iz EU postao šarolikiji. Od drugih kultura Englezi mogu, vjeruje ona, još puno toga naučiti.

Poznavati argumente za i protiv

Neprofitna organizacija "Bite the Ballot" priprema mlade birače za referendum. U njen rad je angažovan i 24-godišnji Džošua. "Trenutno je cilj naše velike kampanje kao prvo registrovati mlade ljude, a kao drugo, osigurati da raspolažu s dovoljno informacija kako bi donijeli utemeljenu odluku." Oni bi, zaključuje, trebali poznavati argumente za i protiv Brexita te 23. lipnja u svakom slučaju izaći na referendum.