Odbrana traži oslobađanje bivšeg čuvara Aušvica: "Nikoga nije ubio ni mučio"

Tužilaštvo je zatražilo šestogodišnju zatvorsku kaznu za nekadašnjeg narednika SS jedinice zbog saučesništva u masovnim ubistvima najmanje 100.000 ljudi
1 komentar(a)
Rajnhold Haning, Foto: Reuters
Rajnhold Haning, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2016. 14:32h

Advokat odbrane Rajnholda Haninga, 94-godišnjeg čuvara u zloglasnom nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, zatražio je danas da se njegov klijent oslobodi optužbi za saučesništvo u masovnim ubistvima.

Branilac Johanes Salmen je u završnoj riječi na suđenju u Detmoldu naglasio da tužilaštvo nije obezebijedilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili da optuženi bio direktno umiješan u konkretne zločine, javila je njemačka agencija DPA.

Haning, prema navodima odbrane, nikada nikoga nije ubio niti je učestvovao u mučenju zatvorenika.

Tužilaštvo je zatražilo šestogodišnju zatvorsku kaznu za nekadašnjeg narednika SS jedinice zbog saučesništva u masovnim ubistvima najmanje 100.000 ljudi.

Optuženi je na suđenju u aprilu priznao da je služio kao čuvar u Aušvicu, izvinjavajući se preživjelima u Holokaustu zbog toga što nije bio svjestan da su Jevreji ubijani gasom i da su njihova tijela zapaljena.

Haning je bio čuvar u zloglasnom nacističkom logoru od 1943. do 1944. godine kada je tu ubijeno stotine hiljada mađarskih Jevreja. Sud u Detmondu izrećiće pravosnažnu presudu u petak.

Bonus video: