Jeziva svjedočenja o libijskom paklu

Okukpon je jedan od nekoliko hiljada maloljetnika koji su sami došli u Italiju, mnogi sa jezivim pričama o vremenu provedenom u Libiji, gdje krijumčari ljudi, milicije i militanti Islamske države prolaze nekažnjeno u haosu građanskog rata
72 pregleda 1 komentar(a)
Augustin Okukpon, Foto: Reuters
Augustin Okukpon, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2016. 06:37h

Ulične bande u Tripoliju, poznate kao Asma Boys, napale su ga krhotinama stakla, isjekle mu nogu i lice, ispričao je Augustin Okukpon (17) iz Nigerije u skloništu na Siciliji.

Okukpon je jedan od nekoliko hiljada maloljetnika koji su sami došli u Italiju, mnogi sa jezivim pričama o vremenu provedenom u Libiji, gdje krijumčari ljudi, milicije i militanti Islamske države prolaze nekažnjeno u haosu građanskog rata, piše Rojters.

Ispričao je da su pet mjeseci koje je tamo proveo bili noćna mora. Stalno su ga progonile i napadale ulične bande i laknulo mu je kada se ukrcao na gumeni brod i krenuo u Evropu, čak i ako je to značilo rizikovanje života na moru.

„Asma Boys, ulični dječaci, kažu da im nisu potrebni crnci u Libiji,“ ispričao je reporteru Rojtersa u staroj vili pretvorenoj u sklonište za dječake migrante u gradu Kaltađirone.

Više od 6.000 maloljetnika je 29. maja stiglo do obala Italije, oko tri puta više nego u istom periodu prošle godine, prema podacima organizacije Save the Children.

„Ljudi koji se ukrcaju na brodove bježe od haotične situacije u Libiji, koja je sve gora u posljednje dvije godine“, rekla je portparolka organizacije Đovana di Benedeto.

„Neki od njih to zovu paklom i kažu da su vidjeli kako su njihovi najbliži izloženi nasilju i čak ubistvima“, dodala je. UN kažu da migrante koji prolaze kroz Libiju često eksploatišu i fizički zlostavljaju, te drže u zapanjujućim uslovima u pritvorenim centrima.

Tinejdžer iz Gambije Ebrima Saneh je rekao da su Asma Boys ubili njegovog strica i ranili njegovog libijskog poslodavca.

„Oni pljačkaju ljude, ili ako vide da nemaju novca, ubiju ih“, rekao je Saneh.

Bonus video: