Francuska: Broj zahtjeva za azil porastao za 18 odsto

U Francuskoj ne postoji azilantska kriza, iako je država pod jakim pritiskom
0 komentar(a)
migranti Francuska, Foto: Reuters
migranti Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2016. 14:03h

Azil u Francuskoj od početka godine zatražilo je 33.000 ljudi, što je za 18 odsto više u odnosu na broj zahtjeva podnijetih krajem prošle godine, saopštile su francuske vlasti.

"Od januara do maja podnijeto je 33.167 zahtjeva za dobijanje azila u Francuskoj, a u istom periodu prošle godine bilo ih je 28.000", rekao je agenciji Frans pres direktor francuske Kancelarije za zaštitu izbjeglica i lica bez državljanstva (Ofpra) Paskal Bris.

On je dodao da je broj zahtjeva za azil porastao za 18 odsto, ali da je taj procenat manji nego u 2015. godini, kada je broj tražilaca azila povećan za 23,6 odsto i ubrzano je rastao do kraja godine.

Bris je povodom objavljivanja najnovijeg izvještaja Ofpra za 2015. godinu rekao da je azil u Francuskoj zatražilo ukupno 80.075 osoba, kao i da će tokom ove godine broj zahtjeva nastaviti da raste, ali da je taj trend neuporedivo veći u Njemačkoj.

Njemačke vlasti su u utorak saopštile da je broj zahtjeva za azil u toj zemlji smanjen od zatvaranja tzv. balkanske izbjegličke rute i stupanja na snagu sporazuma EU i Turske o smanjenju priliva migranata, kao i da je u Njemačku u maju ušlo svega 16.000 ljudi.

Prema Brisovim riječima, u Francuskoj ne postoji azilantska kriza, iako je država pod jakim pritiskom.

Prošle godine, azil u Francuskoj najviše su tražili državljani Sudana i Sirije, dok je broj tražilaca iz Avganistana, DR Konga i Kine neznatno smanjen.

Bonus video: