FPO osporava rezultate predsjedničkih izbora u Austriji: "Brojne neregularnosti"

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim nedugo poslije zatvaranja biračkih mjesta 22. maja, Hofer je imao malu prednost u odnosu na Van der Belena, ali je nakon prebrojavanja glasova koji su stigli poštom Belen ostvario prednost i proglašen je predsjednikom Austrije
3 komentar(a)
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2016. 09:52h

Slobodarska partija Austrije (FPO) uložila je danas žalbu na rezultate prošlih predsjedničkih izbora u Austriji, na kojima je tijesno pobiedio nezavisni kandidat i nekadašnji lider Zelenih Aleksander van der Belen.

Portparol austrijskog Ustavnog suda Kristijan Nojvirt je izjavio da desničarska FPO tvrdi da je na izborima održanim 22. maja bilo brojnih neregularnosti, prenijela je agencija AFP.

Kandidat FPO Norbert Hofer je poražen u drugom krugu predsjedničkih izbora od strane Van der Belena, koji je imao samo 30.863 glasova više.

Da je pobijedio Hofer, koji se predstavlja kao prijateljski nastrojeni i umjeren vođa anitiimigracione stranke FPO, Austrija bi postala prva članica Evropske unije na čijem čelu je desničarski predsjednik.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim nedugo poslije zatvaranja biračkih mjesta 22. maja, Hofer je imao malu prednost u odnosu na Van der Belena, ali je nakon prebrojavanja glasova koji su stigli poštom Belen ostvario prednost i proglašen je predsjednikom Austrije.

Za danas je povodom ulaganja žalbe zakazana konferencija za štampu, na kojoj će pored lidera FPO Hajnca-Kristijana Štrahea govoriti i nekadašnji ministar pravosuđa Austrije Diter Bemdorfer, pravni zastupnik stranke.

Izgledi na uspjeh žalbe su male, tvrde eksperti, jer nije bilo većih nepravilnosti izuzev u Vajdhofenu, jednom staračkom domu u Lincu i Ahornu, gdje je gradonačelnik pocijepao tri glasačka listića.

Bonus video: