Vozovi u Francuskoj ne saobraćaju već šesti dan

Štrajk željezničara, kako je najavljeno, neće biti obustavljen dok se ne postigne dogovor predstavnika sindikata i uprave SNCF
0 komentar(a)
željeznica, Francuska, Foto: Reuters
željeznica, Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2016. 16:27h

Vozovi u Francuskoj ne saobraćaju šesti dan za redom zbog štrajka zaposlenih, a učesnici demonstracija zbog novog zakona o radu su francuskog ministra ekonomije Emanuela Makrona danas gađali jajima.

Skoro hiljadu željezničara bučno su danas protestovali u blizini stanice Monparnas u 14. arondismanu u Parizu, ispod prozora sjedišta Nacionalne željeznice (SNCF) gdje od jutros o dužini radne nedjelje pregovaraju sindikati i uprava, javljaju francuski mediji.

Štrajkači su tu raspalili roštilj, protestujući u bučnoj atmosferi, uz zvuke hard roka i Internacionale, usred dimnih bombi, petardi i buke sirena.

Demonstranti su blokirali ulice oko stanice Monparnas i izazvali potpuni prekid saobraćaja tokom 20-ak minuta, rekao je portparol SNCF, prenosi pariski "Figaro".

Štrajk željezničara, kako je najavljeno, neće biti obustavljen dok se ne postigne dogovor predstavnika sindikata i uprave SNCF, prenosi AP.

U međuvremenu, ministra Makrona su jajima gađali u glavu članovi sindikata CGT u pariskom predgrađu Montreju.

"Ovo neće imati nikakvog uticaja na moju riješenost", rekao je Makron novinarima poslije napada, dodavši da nema ekonomske budućnosti za one koji se opiru promjenama.

Makron se zalaže za ekonomske reforme u cilju ublažavanja krutih propisa tržišta rada i unapređenja fleskibilnosti i konkurentnosti.

Zbog štrajka željezničara otkazano je 40 odsto polazaka brzih vozova i saobraćaja na regionalnim linijama, dok polovina prigradskih vozova u Parizu i dalje saobraća, a rad pariskog metroa nije ugrožen štrajkom.

Dva najveća željeznička sindikata protestuju zbog izmjena pravila o radnom vremenu, prekovremenom radu i slobodnim danima.

Oni odbacuju i stavke novog zakona o radu koje se odnose na uslove za lakše otpuštanje radnika.

Rojters, međutim, danas ocjenjuje da štrajkovi i demonstracije u Francuskoj polako jenjavaju, sa samo 8,5 odsto željezničara koji su i dalje u štrajku, kako je SNCF saopštila.

Što se naftnog sektora tiče, naftna kompanija "Total" je saopštila da se tri od pet njenih rafinerija u Francuskoj spremaju da nastave sa radom poslije višednevnog prekida.

Vlada je, u međuvremenu, spriječila štajk kontrolora vazdušnog saobraćaja, mada su piloti "Er Fransa" upozorili da planiraju štrajk na nekoliko dana od 11. juna zbog plana uprave da im smanje plate, a najavljeni su pregovori na tu temu.

Rezultati ankete koju je proteklog vikenda sproveo institut BVA pokazuju da je 54 odsto francuskih građana protiv protesta.

Bonus video: