Pudždemon: 2017. proces odvajanja Katalonije od Španije ulazi u fazu bez povratka

"U društvu postoji jedna većina koja još uvijek nije toliko velika da jednostrano proglasimo nezavisnost", kazao je Pudždemon
1 komentar(a)
Katalonija, nezavisnost, Foto: Beta-AP
Katalonija, nezavisnost, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.06.2016. 19:33h

Lider španske pokrajine Katalonije Karles Pudždemon poručio je da će 2017. godine proces odvajanja Katalonije od Španije ući u fazu iz koje više neće biti povratka, čime bi Evropa trebalo da dobije novu suverenu državu.

"U 2017. će nezavisnost ući u fazu poslije koje više nema povratka zbog demokratske odluke građana. Naš zadatak je da se sve pripremi za taj trenutak", rekao je Pudždemon u razgovoru za španski list "El Pais".

U septembru prošle godine je na regionalnim izborima pobijedila koalicija desnih i lijevih stranaka "Zajedno za Da", koja je u roku od 18 mjeseci najavila otcjepljenje pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika.

Prošle nedjelje je u parlamentu Katalonije izglasano stvaranje katalonske agencije za socijalnu zaštitu, što je označeno prvim zakonom prema stvaranju samostalne države.

Preostala dva područja koja namjeravaju da promijene novim zakonima su poreski sistem, koji više ne bi bio u nadležnosti Španije, kao i pravosuđe.

U katalonskom parlamentu, 72 od 135 poslanika su za stvaranje republike Katalonije.

"Prije 2012. u parlamentu nas je bilo samo 12 poslanika za nezavisnost. Sada nas je 72, što je jasna većina", rekao je Pudždemon, koji je u januaru proglašen za predsjednika.

"U društvu postoji jedna većina koja još uvijek nije toliko velika da jednostrano proglasimo nezavisnost", dodao je Pudždemon, prenijela je Hina.

Ovog mjeseca, 26. juna, u Španiji se održavaju novi parlamentarni izbori nakon što četiri vodeće stranke nijesu uspjele da oforme vladu poslije izbora u decembru.

"Poslije tih izbora želimo da čujemo predlog buduće španske vlade o organizovanju referenduma u Kataloniji. Saslušaćemo predloge, ali od referenduma ne odustajemo", poručio je Pudždemon.

Od četiri vodeće stranke samo Podemos (Možemo), stranka koja se protivi mjerama štednje, podržava ideju o organizovanju referenduma po uzoru na referendum u Škotskoj iz septembra 2014. godine.

Ta je stranka dobila 69 od 350 poslanika poslije izbora u januaru. Njen lider Pablo Iglesias kaže da on nije za odvajanje Katalonije, ali da građani imaju demokratsko pravo da izraze mišljenje na referendumu.

"Želimo da ljudi glasaju po škotskom modelu. Bila bi dva pitanja, a jedno od njih "Jeste li za nezavisnost`", rekao je Pudždemon.

Vladajuća Narodna stranka desnog centra protivi se referendumu napominjući kako je on u suprotnosti s ustavom iz 1978. kada je u Španiji uvedena demokratija i prema kojem se referendumi mogu održavati jedino na nivou čitave zemlje.

Druga stranka po broju poslanika, stranka lijevog centra Socijalistička radnička stranka Španije (PSOE), predlaže promjenu ustava koji bi Kataloniji omogućio veću autonomiju, ali ne i samostalnost od kraljevine u čijem je sklopu od 1469. godine.

Narodna stranka, PSOE, kao i stranka centra Građani napominju kako su Katalonija i ostatak Španije snažniji zajedno.

"Koja god vlada bude u Španiji poslije izbora mora se shvatiti da je potreban dijalog i dogovor oko održavanja referenduma u Kataloniji. Ali ne vidim nijednog lidera dovoljno hrabrog za prihvatanje predloga kojeg, verovatno, intinmno ne smatraju tako nerazumnim", izjavio je Pudždemon.

On je napomenuo kako će kroz regionalni parlament ići korak po korak i da još uvijek nijesu zatražili međunarodnu podršku ukoliko centralna vlada u Madridu nastavi da ističe da je referendum nezakonit.

"Ne tražimo priznanje jer ga još uvijek nijesmo zatražili. Ono što sada tražimo je poznavanje prilika jer postoji jedno izraženo nepoznavanje, ili bolje rečeno loše poznavanje, onoga što se događa i što je zapravo Katalonija", rekao je Pudždemon.

Bonus video: