Švajcarci ne žele garantovanih 2.500 franaka mjesečno

Švajcarska je prva održala referendum o uvođenju bezuslovnog minimalnog dohotka, ali o tome razmišljaju i druge države poput Finske
0 komentar(a)
Švajcarska referendum dohodak, Foto: Reuters
Švajcarska referendum dohodak, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2016. 12:38h

Švajcarci su na referendumu velikom većinom glasova odbili predlog da se uvede garantovani minimalni dohodak za sve građane te države, pokazale su prve projekcije rezultata glasanja.

Prve projekcije agencije GFS pokazuju da je 78 odsto birača odbacilo inicijativu vlasnika kafića iz Bazela Danijela Henija i njegovih pristalica, ali je referendum podstakao neugodnu raspravu o budućnosti rada u vrijeme sve veće automatizacije.

Pobornici inicijative isticali su da bi uvođenje minimalnog mjesečnog dohotka od 2.500 švajcarskih franaka po osobi i 625 franaka po djetetu mlađem od 18 godina pridonijelo zaštiti ljudskog dostojanstva i unaprijedilo javne usluge.

Protivnici, uključujući i vladu, upozoravali su da bi to koštalo previše i da bi oslabilo ekonomiju.

Heni je priznao poraz, ali se smatra moralnim pobjednikom.

"Kao poslovni čovjek ja sam realan i očekivao sam podršku od 15 odsto, a sada izgleda da je veća od 20 ili čak 25 odsto. Mislim da je to sjajno i senzacionalno", rekao je on za švajcarsku televiziju SRF.

Švajcarska je prva održala referendum o uvođenju bezuslovnog minimalnog dohotka, ali o tome razmišljaju i druge države poput Finske, prenosi agencija Rojters.

Plan je trebao u potpunosti ili jednim dijelom da zamijeni socijalnu pomoć.

Vlada Švajcarske je procijenila da bi to državu koštalo oko 208 milijardi franaka godišnje, te da bi snažno oslabilo ekonomi, a da bi ljudi izgubili motivaciju za rad, posebno oni sa niskim primanjima.

"Švajcarska već ima dobro razvijen sistem socijalne pomoći za one koji ne mogu da se izdržavaju", istaknuto je iz vlada.

Bonus video: