AFERA "KONSULTANTICA"

Mediji: Premijer Hrvatske spreman da podnese ostavku

Navodi o mogućoj ostavci premijera uslijedili su pošto je ranije danas iznenada odložena redovna sjednica vlade što je podstaklo dodatna nagađanja o produbljavanju krize vlasti desnog centra uzdrmane aferom "Konsultantica"
1 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2016. 19:56h

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković mogao bi uskoro da podnese ostavku, javili su hrvatski mediji.

Vijest o Oreškovićevoj spremnosti da podnese ostavku najprije je objavio portal Direktno.hr, koji je blizak vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), a pozvali su se na "dobro obaviještene medijske krugove".

Navodno Orešković planira da u naredna 24 časa održi dramatičan govor, a mogao bi da podnese i neopozivu ostavku zbog aktuelne političke krize, naveo je portal. 

Iz vlade su negirali da premijer večeras namjerava da održi konferenciju za novinare, kakva je bila prvobitna informacija, ali na dalja pitanja nisu odgovorili, prenosi regionalna N1. 

Navodi o mogućoj ostavci premijera uslijedili su pošto je ranije danas iznenada odložena redovna sjednica vlade što je podstaklo dodatna nagađanja o produbljavanju krize vlasti desnog centra uzdrmane aferom "Konsultantica".

Orešković je ubrzo poslije objave napustio sjedište Vlade, a o odlaganju nisu znali ni ministri u vladi.

Vladajuća koalicija desnog centra koju čine Domoljubna koalicija predvođena; HDZ-om i Most našla se u velikoj krizi pošto je u medijima otkrivena afera "Konsultantica", odnosno poslovna povezanost firme Drimia supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ), s firmom konsultanta MOL-a Josipa Petrovića. 

Opozicija je pokrenula u Saboru postupak opoziva prvog potpredsjednika Vlade, jer smatraju da je riječ o njegovoj političkoj odgovornosti, a inicijativu podržava i Most, bez čije podrške u Saboru vladajuća koalicija gubi većinu.

Preporučujemo za Vas